TORTILLE Z PIKANTNYM NADZIENIEM Z FASOLI I KUKURYDZY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 4.16)
Tortille z nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny.
Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację czy obiad - wszystko zależy od ilości ;)


SKŁADNIKI

100 g fasoli czerwonej (pół małej puszki fasoli dobrze odsączonej)

4 łyżki kukurydzy konserwowej

3 łyżki koncentratu pomidorowego

3 szt. pieczarek (brunatnych)

1 plasterek sera koziego (większy od dłoni ;))

2 szt. tortilli

2 łyżki sosu Sriracha

PRZYGOTOWANIE

  1. Pieczarki obierz i posiekaj
  2. Włóż je na suchą patelnię i smaż na średniej temperaturze aż puszczą soki
  3. Dodaj fasolę
  4. Smaż razem około 5 minut
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz sos Sriracha i dobrze wymieszaj
  6. Jeśli nadzienie jest za gęste (a gęste być powinno) to dodaj trochę wody
  7. Na patelnię dorzuć porwany na kawałki ser kozi i kukurydzę
  8. Wymieszaj i poczekaj aż ser się rozpuści
  9. Na tortillę nałóż farsz - powinien zająć około 1/3 placka - środkową
  10. Następnie zagnij jedną krawędź tortilli (prostopadłą do farszu) na około 3 centymetry
  11. Później boki złóż do środka i wyjdzie coś takiego jak na zdjęciu ;)
  12. Smacznego


Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy Przepis

Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy Przepis