TORTILLE Z PIKANTNYM NADZIENIEM Z FASOLI I KUKURYDZY Tortille z pikantnym nadzieniem z fasoli i kukurydzy KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje Kuchnia meksykańska Kuchnia hiszpańska CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.16)83 Michał@MilionSmaków Tortille z nadzieniem meksykańskim z tajskim sosem, czyli połączenie kultur z dwóch różnych stron świata. W zasadzie jeśli nie lubicie ostrych potraw, to sos można pominąć i danie będzie pasowało do kuchni meksykańskiej jak znalazł. Smak bez ostrej nuty sosu jest lekko słodki i też bardzo smaczny. Takie tortille sprawdzają się dobrze jako ciepła przekąska a nawet na kolację czy obiad - wszystko zależy od ilości ;) SKŁADNIKI 100 g fasoli czerwonej (pół małej puszki fasoli dobrze odsączonej)4 łyżki kukurydzy konserwowej3 łyżki koncentratu pomidorowego3 szt. pieczarek (brunatnych)1 plasterek sera koziego (większy od dłoni ;))2 szt. tortilli2 łyżki sosu Sriracha PRZYGOTOWANIE Pieczarki obierz i posiekajWłóż je na suchą patelnię i smaż na średniej temperaturze aż puszczą sokiDodaj fasolęSmaż razem około 5 minutDodaj koncentrat pomidorowy oraz sos Sriracha i dobrze wymieszajJeśli nadzienie jest za gęste (a gęste być powinno) to dodaj trochę wodyNa patelnię dorzuć porwany na kawałki ser kozi i kukurydzęWymieszaj i poczekaj aż ser się rozpuściNa tortillę nałóż farsz - powinien zająć około 1/3 placka - środkowąNastępnie zagnij jedną krawędź tortilli (prostopadłą do farszu) na około 3 centymetryPóźniej boki złóż do środka i wyjdzie coś takiego jak na zdjęciu ;)Smacznego