TORTILLE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA Tortille ze szpinakiem i serem feta KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.77)173 Michał@MilionSmaków Nie wszyscy lubią szpinak. Ja przez wiele, wiele lat nie lubiłem. Potrzebowałem odkrycia, że jest dobrym uzupełnieniem do innych zdecydowanych smaków. Tak jak tutaj: świeży szpinak w połączeniu z charakterystycznym smakiem sera typu feta oraz dobrze wyczuwalną nutą czosnku. Jest to danie, które da się zrobić w 15 minut a może z powodzeniem stanowić cały obiad. SKŁADNIKI 3 szklanki świeżego szpinaku100 g sera feta1 ząbek czosnku świeżego3 łyżki śmietany 12%pieprz czarny mielony3 łyżki masła2 szt. tortilli PRZYGOTOWANIE Na patelni rozpuść masłoSzpinak potnij na mniejsze kawałki (jeśli jest młody to liście tak na 2 lub 3 części)Dodaj go na patelnię i poczekaj aż zmniejszy objętość (około 4 minut)Dodaj ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnekMieszaj delikatnie aż ser się rozpuściDodaj pieprz do smakuWlej śmietanę i podgrzewaj aż trochę zgęstniejeNakładaj na środkową jedną trzecią tortilliZawiń najpierw prostopadły koniec placka na głębokość około 3 cm do środka a następnie złóż boki do środka tak, żeby powstała koperta jak na zdjęciuPodawaj posypane listkami szpinaku i kawałkami fety