TORTILLE ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.91)
Nie wszyscy lubią szpinak. Ja przez wiele, wiele lat nie lubiłem. Potrzebowałem odkrycia, że jest dobrym uzupełnieniem do innych zdecydowanych smaków. Tak jak tutaj: świeży szpinak w połączeniu z charakterystycznym smakiem sera typu feta oraz dobrze wyczuwalną nutą czosnku.
Jest to danie, które da się zrobić w 15 minut a może z powodzeniem stanowić cały obiad.


SKŁADNIKI

3 szklanki świeżego szpinaku

100 g sera feta

1 ząbek czosnku świeżego

3 łyżki śmietany 12%

pieprz czarny mielony

3 łyżki masła

2 szt. tortilli

PRZYGOTOWANIE

  1. Na patelni rozpuść masło
  2. Szpinak potnij na mniejsze kawałki (jeśli jest młody to liście tak na 2 lub 3 części)
  3. Dodaj go na patelnię i poczekaj aż zmniejszy objętość (około 4 minut)
  4. Dodaj ser feta i przeciśnięty przez praskę czosnek
  5. Mieszaj delikatnie aż ser się rozpuści
  6. Dodaj pieprz do smaku
  7. Wlej śmietanę i podgrzewaj aż trochę zgęstnieje
  8. Nakładaj na środkową jedną trzecią tortilli
  9. Zawiń najpierw prostopadły koniec placka na głębokość około 3 cm do środka a następnie złóż boki do środka tak, żeby powstała koperta jak na zdjęciu
  10. Podawaj posypane listkami szpinaku i kawałkami fety


Tortille ze szpinakiem i serem feta Przepis

Tortille ze szpinakiem i serem feta Przepis

Tortille ze szpinakiem i serem feta Przepis