TOST FRANCUSKI Z MANDARYNKĄ Tost francuski z mandarynką KATEGORIE Śniadania Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.5)1 Michał@MilionSmaków Kiedy byłem na studiach tosty francuskie były dla mnie sposobem na zużycie zeschniętego chleba tak żeby nie tylko stał się w magiczny sposób znowu jadalny, ale też wręcz pyszny. Po latach odkryłem, że tosty francuskie smakują również zrobione ze świeżego pieczywa. A co ciekawsze również w wersjach na słodko np. z owocami - jak ta propozycja. Mandarynki, chleb i jajko - spróbujcie - rewelacyjne połączenie. SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego2 szt. jajek4 łyżki mleka 3,2%2 łyżki cukru trzcinowegoszczypta cynamonu4 szt. mandarynek1 łyżka skórki pomarańczowejmasło (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 121 6% Bialko 4,1g 2,7% Weglow... 21g 10,5% Tluszcze 2,8g 4,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 444 22,2% Bialko 15,1g 10,1% Weglow... 77,1g 38,5% Tluszcze 10,1g 16,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wyciśnij sok z jednej mandarynkiDodaj do niego jajka, mleko, cukier, cynamon i skórkę pomarańczowąDokładnie roztrzep i wymieszaj wszystkie składniki widelcemRozgrzej patelnię i rozpuść na niej masłoDokładnie wymaczaj kromki chleba w masie z jajekSmaż około 3 - 4 minut z każdej stronyPodawaj z kawałkami pozostałych mandarynek - jeszcze gorące