TOST FRANCUSKI Z MANDARYNKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Kiedy byłem na studiach tosty francuskie były dla mnie sposobem na zużycie zeschniętego chleba tak żeby nie tylko stał się w magiczny sposób znowu jadalny, ale też wręcz pyszny.
Po latach odkryłem, że tosty francuskie smakują również zrobione ze świeżego pieczywa. A co ciekawsze również w wersjach na słodko np. z owocami - jak ta propozycja. Mandarynki, chleb i jajko - spróbujcie - rewelacyjne połączenie.


SKŁADNIKI

4 kromki chleba tostowego

2 szt. jajek

4 łyżki mleka 3,2%

2 łyżki cukru trzcinowego

szczypta cynamonu

4 szt. mandarynek

1 łyżka skórki pomarańczowej

masło (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
121
6%
Bialko
4,1g
2,7%
Weglow...
21g
10,5%
Tluszcze
2,8g
4,6%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wyciśnij sok z jednej mandarynki
  2. Dodaj do niego jajka, mleko, cukier, cynamon i skórkę pomarańczową
  3. Dokładnie roztrzep i wymieszaj wszystkie składniki widelcem
  4. Rozgrzej patelnię i rozpuść na niej masło
  5. Dokładnie wymaczaj kromki chleba w masie z jajek
  6. Smaż około 3 - 4 minut z każdej strony
  7. Podawaj z kawałkami pozostałych mandarynek - jeszcze gorące


Tost francuski z mandarynką Przepis

Tost francuski z mandarynką Przepis