TOSTY FRANCUSKIE Z ŻURAWINĄ I GORZKĄ CZEKOLADĄ Tosty francuskie z żurawiną i gorzką czekoladą KATEGORIE Śniadania Słodkości Wegetariańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)2 Michał@MilionSmaków Tosty z chleba pełnoziarnistego z doskonałą kompozycją serka ricotta, żurawiny, czekolady i przypraw. Smaczne, szybkie i lekkie danie na słodko. Idealne na śniadanie po którym będziemy mieć energię na cały poranek. SKŁADNIKI 4 kromki chleba tostowego (pełnoziarnisty)2 szt. jajek2 łyżeczki cukru trzcinowegosól2 łyżki masła2 łyżki śmietany kremówki 36%cynamongałka muszkatołowa mielona3 łyżki sera ricotta3 łyżki suszonej żurawiny25 g czekolady ciemnej 70-85% Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 290 14,5% Bialko 7,9g 5,3% Weglow... 31,1g 15,5% Tluszcze 15,5g 25,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 564 28,2% Bialko 15,4g 10,3% Weglow... 60,4g 30,2% Tluszcze 30,1g 50,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wymieszać dokładnie na płaskim talerzu jajka i śmietanę wraz z cukrem, szczyptą soli, szczyptą gałki muszkatołowej i szczyptą cynamonu.Czekoladę zetrzeć na drobnej tarceWymieszać ze sobą nadzienie do tostów: ricottę (zostawić 1 łyżkę), żurawinę i czekoladę (zostawić 1 łyżeczkę)Dokładnie wymoczyć chleb tostowy w jajku ze śmietankąNa patelni rozpuścić masło i poczekać aż się rozgrzeje (całe masło będzie roztopione i zacznie się lekko gotować)Ułożyć na patelni namoczoną kromkę chleba, posmarować ją nadzieniem i przykryć drugą kromką.Smażyć około 5 minut aż jajko się zetnie i przyrumieniPrzewrócić na drugą stronę i smażyć znowu około 5 minutPo zdjęciu z patelni położyć na wierzchu pozostałą część ricotty i posypać czekoladą