TOSTY OD SERCA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3)
Wprawdzie walentynki już za nami ale każda okazja jest dobra, żeby zrobić śniadaniową niespodziankę komuś bliskiemu. Tosty z serduszkami to oryginalny i prosty sposób na naprawdę miłe "dzień dobry". A wnętrze to już kwestia wyobraźni - byle kolorowo. Ja przygotowałam wariant zdrowy - z chudym twarożkiem i szpinakiem, ale równie dobrze może to być dżem albo nutella :)


SKŁADNIKI

4 kromki chleba tostowego

50 g szpinaku mrożonego (rozdrobnionego)

130 g twarogu chudego

20 g sera rokpol

4 łyżeczki jogurtu naturalnego

4 łyżeczki kefiru

sól

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
161
8%
Bialko
9,5g
6,3%
Weglow...
22,2g
11,1%
Tluszcze
4,1g
6,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na niewielką patelnię wylej odrobinę oliwy, wyłóż szpinak i podgrzewaj żeby się rozmroził.
  2. Gdy będzie już prawie rozmrożony dodaj pokruszony ser pleśniowy, dopraw solą i pieprzem a następnie dokładnie wymieszaj. Ser powinien się rozpuścić.
  3. W miseczce wymieszaj rozdrobniony widelcem chudy twaróg, jogurt naturalny i kefir.
  4. Do twarogu dodaj rozmrożony szpinak. Całość dokładnie wymieszaj.
  5. Przygotuj foremkę do ciastek w kształcie serca. Wydrąż nimi serca na dwóch kromkach chleba tostowego.
  6. W tosterze upiecz cztery kromki chleba tostowego - dwie pełne i dwie z wydrążonymi sercami.
  7. Pełne kromki posmaruj twarogiem i przykryj kromkami z sercami.
  8. Do tego koniecznie pyszna, aromatyczna kawa :)


Tosty od serca Przepis

Tosty od serca Przepis