TOSTY Z AWOKADO I JAJKIEM Tosty z awokado i jajkiem KATEGORIE Śniadania Wegetariańskie Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.84)19 Michał@MilionSmaków Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno nam dać energię na to, żeby zacząć funkcjonować, powinno też smakować na tyle dobrze, żeby dać nam dobry humor od rana. To śniadanie spełnia te obie funkcje bardzo dobrze: połączenie chleba z awokado i jajkiem sadzonym jest sycące i bogate w składniki odżywcze a z dodatkiem pomidorków smakuje naprawdę przepysznie a można na przykład dołączyć do kompletu jeszcze świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy... SKŁADNIKI 4 kromki chleba razowego2 szt. jajek1 awokado2 szczypty soli2 łyżeczki oliwy z oliwek4 szt. pomidorków koktajlowych2 łyżki masła Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 198 9,9% Bialko 7,5g 5% Weglow... 15,3g 7,7% Tluszcze 11,3g 18,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 679 34% Bialko 25,7g 17,2% Weglow... 52,6g 26,3% Tluszcze 38,8g 64,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej patelnię i roztop na niej masłoWbij jajka i lekko je posólPrzykryj patelnię i poczekaj aż jajka zetną się od góryPrzygotuj tosty w tosterzeObierz awokado i wyciągnij z niego pestkęPokrój je na dość grube plasterkiTosty lekko polej oliwąUłóż na nich plasterki awokadoPrzekrój każde jajko na pół i ułóż na kanapkachPomidorki pokrój w plasterki i połóż na jajkuNajlepiej smakują kiedy jajko jest jeszcze ciepłe