TOSTY Z AWOKADO I JAJKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.82)
Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Powinno nam dać energię na to, żeby zacząć funkcjonować, powinno też smakować na tyle dobrze, żeby dać nam dobry humor od rana.
To śniadanie spełnia te obie funkcje bardzo dobrze: połączenie chleba z awokado i jajkiem sadzonym jest sycące i bogate w składniki odżywcze a z dodatkiem pomidorków smakuje naprawdę przepysznie a można na przykład dołączyć do kompletu jeszcze świeżo wyciśnięty sok pomarańczowy...


SKŁADNIKI

4 kromki chleba razowego

2 szt. jajek

awokado

2 szczypty soli

2 łyżeczki oliwy z oliwek

4 szt. pomidorków koktajlowych

2 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
198
9,9%
Bialko
7,5g
5%
Weglow...
15,3g
7,7%
Tluszcze
11,3g
18,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej patelnię i roztop na niej masło
  2. Wbij jajka i lekko je posól
  3. Przykryj patelnię i poczekaj aż jajka zetną się od góry
  4. Przygotuj tosty w tosterze
  5. Obierz awokado i wyciągnij z niego pestkę
  6. Pokrój je na dość grube plasterki
  7. Tosty lekko polej oliwą
  8. Ułóż na nich plasterki awokado
  9. Przekrój każde jajko na pół i ułóż na kanapkach
  10. Pomidorki pokrój w plasterki i połóż na jajku
  11. Najlepiej smakują kiedy jajko jest jeszcze ciepłe


Tosty z awokado i jajkiem Przepis

Tosty z awokado i jajkiem Przepis