- Wbij jajko do szklanki lub miseczki (najlepiej jakby zdążyło się ogrzać do temperatury pokojowej ale nie musi)
- W garnku zagotuj wodę. Ja używam dość wysokiego garnka i gotuję około 2 litrów wody - wtedy robi się najlepszy wir.
- Do wody dodaj 2 łyżki octu jabłkowego.
- Wyłącz grzanie i włącz ponownie na małą temperaturę jak tylko przestaną odrywać się od dna duże bąbelki.
- Mocno zamieszaj łyżką wodę, tak, żeby wytworzył się wir.
- W środek wiru wlej jajko.
- Teraz jest dobry moment, żeby włączyć toster i przypiec chleb ;)
- Jajko gotuj 3 minuty (lub jeśli było prosto z lodówki to około 4 minut)
- Jak tylko pierwsze zawinie się w koszulkę wlej drugie (lub jeśli robisz pierwszy raz to zrób najpierw jedno a potem drugie)
- Gdy tosty wyskoczą z tostera posmaruj je masłem a jak masło się rozpuści to posmaruj też majonezem.
- Ułóż kiełki brokuła na kanapkach i delikatnie wyłóż jajka.
- Najlepiej smakują póki są jeszcze ciepłe ;)