TRADYCYJNA KACZKA PIECZONA Z JABŁKAMI Tradycyjna kaczka pieczona z jabłkami KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 200 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4)24 Michał@MilionSmaków Kaczka pieczona z jabłkami to tradycyjne danie polskiej kuchni. Kaczka jest wspaniałą alternatywą dla kury, o bogatszym i bardziej wyrazistym smaku a przygotowuje się ją równie łatwo. Tradycyjnie kaczkę piecze się w otwartym naczyniu polewając od czasu do czasu - tak żeby kaczka była soczysta a skórka chrupiąca. SKŁADNIKI 1 kaczka (cała - wypatroszona i oskubana)5 szt. jabłek1 łyżka majeranku1 łyżka miodupół szklanki bulionu warzywnegopół cytryny2 łyżki masła (zimnego)sólpieprz czarny mielony PRZYGOTOWANIE Kaczkę natrzyj solą i pieprzem z zewnątrz i od wewnątrzWlej do środka połowę soku z cytryny i posyp połową majerankuZ zewnątrz posmaruj kaczkę miodemZawiń kaczkę w folię spożywczą i wstaw na 2 godziny do lodówkiJabłka pokrój na ćwiartkiWłóż jabłka do środka kaczki co warstwę posypując majerankiem. Powinno zmieścić się tak 1,5 do 2 jabłekDo naczynia żaroodpornego wlej gorący bulion, włóż kaczkę i połóż na niej kawałki zimnego masłaRozgrzej piekarnik do 150 stopniPiecz kaczkę 45 minut podlewając co 10 minut powstającym sosemDo naczynia z kaczką dołóż pozostałe jabłka i piecz około 30 minut co 10 minut polewając sosem (z jabłkami będzie to trudniejsze więc warto zostawić jedno miejsce gdzie będzie można nabrać łyżką sosu)Najlepiej podawać z czerwoną kapustą na gorącoWskazówka:można sprawdzić czy kaczka jest już gotowa nakłuwając ją wykałaczką. Powinien wtedy wyciekać z niej przezroczysty płyn. Najlepiej nakłuć w kilku oddalonych od siebie miejscach - piekarniki mają tendencję do nierównego utrzymywania temperatury ;)