TRADYCYJNA SAŁATKA JARZYNOWA Tradycyjna sałatka jarzynowa KATEGORIE Śniadania Przekąski Kuchnia polska Sałatki Wielkanoc Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.31)8 Michał@MilionSmaków Typowa sałatka warzywna z majonezem, która gości na polskich stołach nie tylko w święta wielkanocne ale też na większości imprez imieninowych. W mojej wersji warzywa są gotowane na parze, a ilość majonezu jest ograniczona do niezbędnego minimum. SKŁADNIKI 5 szt. jajek3 szt. ziemniaków5 szt. marchewekpół selera1 jabłko (reneta)¼ szt. pora6 szt. ogórka kiszonego (średnich)1 opakowanie groszku zielonego4 łyżki majonezupół łyżeczki solipół łyżeczki mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Ziemniaki, marchewki i seler ugotować na parze tak, żeby były lekko twarde (około 20 minut) Jajka ugotować na twardo Ziemniaki i jajka obrać a marchewki oskrobać: Warzywa i jajka pokroić w kostkę o boku około pół centymetra Renetę obrać i usunąć gniazdo nasienne Jabłko, ogórki i pora pokroić w drobną kostkę Wszystkie składniki dobrze wymieszać Dodać pół łyżeczki soli i pieprzu (lub więcej do smaku) Dodać odsączony groszek Wymieszać z 4 łyżkami majonezu Sałatkę można podawać od razu, ale najlepiej jak przegryzie się kilka godzin. Dobrze też dopiero po przegryzieniu sprawdzić, czy jest dobrze doprawiona (sól i pieprz stają się wtedy bardziej wyczuwalne niż od razu po wymieszaniu składników)