TRUSKAWKOWY BUDYŃ Z KASZĄ MANNĄ Truskawkowy budyń z kaszą manną KATEGORIE Przekąski Słodkości Wegetariańskie Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.17)3 Michał@MilionSmaków Bardzo polubiłem domowej roboty budynie z kaszy manny lub jaglanej. Mimo tego, że te drugie są zdrowsze, często wybieram jednak kaszę mannę ze względu na lepszą konsystencję oraz mniej intensywny smak. Tym razem budyń będzie truskawkowy i podany ze świezymi truskawkami. Trzeba korzystać z krótkiego sezonu na te owoce ;) SKŁADNIKI 1½ szklanki mleka 2%3 łyżki kaszki manny1½ szklanki truskawek1 łyżka miodu2 łyżki migdałów (płatków) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 84 4,2% Bialko 3,3g 2,2% Weglow... 11,2g 5,6% Tluszcze 2,9g 4,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 305 15,2% Bialko 12g 8% Weglow... 40,8g 20,4% Tluszcze 10,7g 17,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Zagotuj mleko w rondelku. Jak tylko zacznie się gotować wyłącz grzanie i wsyp do niego kaszę mannę. Cały czas mieszaj, żeby nie zrobiły się grudki. Po około 3 minutach kasza będzie gotowa. Do blendera wsyp szklankę truskawek i dodaj miód. Przełóż kaszę i miksuj około 4 minut aż konsystencja będzie jednolita. Wlej budyń do szklanek lub miseczek. Pozostałe truskawki potnij plasterki i ułóż na budyniu. Całość posyp płatkami migdałów. Można podawać zarówno ciepłe jak i schłodzone (np z lodówki).