TURECKI CHLODNIK OGÓRKOWY Turecki chlodnik ogórkowy KATEGORIE Zupy Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.65)10 Michał@MilionSmaków Turecki chłodnik, który można przygotować w 15 minut. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na gorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego. Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad. SKŁADNIKI 2 szt. świeżego ogórka szklarniowegopół łyżeczki soli¼ szklanki koperku¼ szklanki mięty świeżejpół l jogurtu greckiego1 szklanka wody1 ząbek czosnku świeżego4 łyżki natki pietruszki4 łyżki orzechów włoskich4 łyżki oleju lnianego PRZYGOTOWANIE Obierz ogórki i posiekaj je w drobną kostkę Wrzuć je do garnka i dopraw solą Posiekaj koperek i miętę Wymieszaj jogurt z wodą Dodaj zioła Wlej jogurt do ogórków, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszaj Podawaj z posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi Można też polać zupę już na talerzu olejem lnianym