TURECKI CHLODNIK OGÓRKOWY
KATEGORIE
Zupy
Lekkie i zdrowe
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.65)
Turecki chłodnik, który można przygotować w 15 minut. Szybko i smacznie, czyli w sam raz na gorące lato, gdy nie chce się stać w kuchni a ma się ochotę na coś smacznego.
Zupa swoim składem i konsystencją przypomina greckie tzatziki. Nie jest jednak używana jako sos tylko jako pierwsze danie obiadowe. Z doświadczenia powiem, że w zupełności może wystarczyć jako cały obiad.


SKŁADNIKI

2 szt. świeżego ogórka szklarniowego

pół łyżeczki soli

¼ szklanki koperku

¼ szklanki mięty świeżej

pół l jogurtu greckiego

1 szklanka wody

1 ząbek czosnku świeżego

4 łyżki natki pietruszki

4 łyżki orzechów włoskich

4 łyżki oleju lnianego

PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz ogórki i posiekaj je w drobną kostkę
  2. Wrzuć je do garnka i dopraw solą
  3. Posiekaj koperek i miętę
  4. Wymieszaj jogurt z wodą
  5. Dodaj zioła
  6. Wlej jogurt do ogórków, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i dobrze wymieszaj
  7. Podawaj z posiekaną natką pietruszki i posiekanymi orzechami włoskimi
  8. Można też polać zupę już na talerzu olejem lnianym


Turecki chlodnik ogórkowy Przepis

Turecki chlodnik ogórkowy Przepis