TURLU Z WARZYW BULWIASTYCH I BRUKSELKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.4)
To danie pochodzi z kuchni tureckiej, choć spotyka się je również w kuchni greckiej. Turlu po turecku znaczy różnorodność i dobrze oddaje charakter tej potrawy.
Tradycyjnie jest to forma gulaszu z warzyw sezonowych w sosie (o różnym stopniu gęstości). Można też przygotować alternatywną wersję w piekarniku - taką jak ta ;)


SKŁADNIKI

cebula

2 szklanki brukselki

pół bakłażana

¼ szt. selera

2 szt. ziemniaków

2 ząbki czosnku świeżego

Sos

6 łyżeczek koncentratu pomidorowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki mielonej

1 łyżeczka suszonego oregano

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal

Bialko
1,9g
1,3%
Weglow...
6,9g
3,5%
Tluszcze
3,5g
5,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój cebulę w dużą kostkę (tak akurat na łyżeczkę)
  2. Brukselki umyj, obierz z brzydkich liści i przekrój na pół
  3. Wytnij gniazdo nasienne z bakłażana i pokrój go w kostkę
  4. Seler i ziemniaki obierz i też pokrój w dużą kostkę a czosnek w plasterki
  5. W miseczce wymieszaj składniki sosu a następnie wymieszaj z nim warzywa
  6. Piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym około 45 minut w termoobiegu w 180 stopniach
  7. Danie świetnie smakuje z pieczywem typu flat bread oraz z kefirem lub maślanką

 

Przepis zainspirowany daniem z bloga mirabelkowy.pl


Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki Przepis

Turlu z warzyw bulwiastych i brukselki Przepis