UNIWERSALNE CIASTO NA PIEROGI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.52)
To przepis mojej babci, która robiła w ten sposób pierogi od kiedy pamiętam. Bardzo prosty i szybki a pierogi wychodzą doskonałe. Ciasto jest cienkie i elastyczne i bardzo delikatne - w końcu składa się praktycznie tylko z wody i mąki.


SKŁADNIKI

250 g mąki pszennej

pół szklanki wody (gorącej)

1 łyżka oliwy z oliwek

2 szczypty soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
252
12,6%
Bialko
6g
4%
Weglow...
45,7g
22,8%
Tluszcze
4,8g
8,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wysypujemy na stolnicę albo blat
  2. Usypujemy z niej kopiec i robimy w środku dziurkę
  3. Woda, której użyjemy powinna być gorąca (najlepiej zagotować ją chwilę wcześniej i zostawić do lekkiego przestygnięcia)
  4. Teraz powoli wlewamy do środka mąki wodę cały czas mieszając je razem (na przykład nożem stołowym)
  5. Dolewamy aż około trzy czwarte mąki będzie połączone z wodą
  6. Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto
  7. Jeśli za bardzo lepi się do rąk dodajemy trochę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody
  8. Po wyrobieniu ciasta posypujemy stół mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (mniej niż milimetr)
  9. Tniemy go na prostokąty około 4 na 5 centymetrów (mogą być inne wielkości i kształty)
  10. Teraz wystarczy wybrać odpowiedni farsz i zawinąć go w ciasto ;)


A dla tych, którzy wolą oglądać niż czytać instrukcja w innej wersji:


Uniwersalne ciasto na pierogi Przepis