UNIWERSALNE CIASTO NA PIEROGI Uniwersalne ciasto na pierogi KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.52)229 Michał@MilionSmaków To przepis mojej babci, która robiła w ten sposób pierogi od kiedy pamiętam. Bardzo prosty i szybki a pierogi wychodzą doskonałe. Ciasto jest cienkie i elastyczne i bardzo delikatne - w końcu składa się praktycznie tylko z wody i mąki. SKŁADNIKI 250 g mąki pszennejpół szklanki wody (gorącej)1 łyżka oliwy z oliwek2 szczypty soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 252 12,6% Bialko 6g 4% Weglow... 45,7g 22,8% Tluszcze 4,8g 8,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 247 12,4% Bialko 5,9g 3,9% Weglow... 44,8g 22,4% Tluszcze 4,7g 7,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąkę wysypujemy na stolnicę albo blat Usypujemy z niej kopiec i robimy w środku dziurkę Woda, której użyjemy powinna być gorąca (najlepiej zagotować ją chwilę wcześniej i zostawić do lekkiego przestygnięcia) Teraz powoli wlewamy do środka mąki wodę cały czas mieszając je razem (na przykład nożem stołowym) Dolewamy aż około trzy czwarte mąki będzie połączone z wodą Dodajemy oliwę i zagniatamy ciasto Jeśli za bardzo lepi się do rąk dodajemy trochę mąki, jeśli jest za gęste dodajemy trochę wody Po wyrobieniu ciasta posypujemy stół mąką i rozwałkowujemy ciasto na cienki placek (mniej niż milimetr) Tniemy go na prostokąty około 4 na 5 centymetrów (mogą być inne wielkości i kształty) Teraz wystarczy wybrać odpowiedni farsz i zawinąć go w ciasto ;) A dla tych, którzy wolą oglądać niż czytać instrukcja w innej wersji: