VOL-AU-VENT Z ŁOSOSIEM I SERKIEM PHILADELPHIA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.82)
Vol-au-vent to klasyczne kuchni francuskiej, które powstaje z nałożenia na siebie kilku krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu.
Oryginalne vol-au-vent ma nadzienie z ragout z mięsem kurczaka, ale idealnie pasuje też bardzo smaczne połączenie serka Philadelphia z łososiem i odrobiną świeżego szczypiorku.
Mimo, że tradycyjnie jest to przekąska lub część kilkudaniowego obiadu u mnie pojawiło się na stole jako śniadanie i świetnie się sprawdziło.


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

jajko

100 g serka Philadelphia (1 opakowanie)

3 łyżki szczypiorku

50 g łososia wędzonego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
387
19,3%
Bialko
8,7g
5,8%
Weglow...
25,9g
12,9%
Tluszcze
27,5g
45,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozłóż na stole ciasto francuskie
  2. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  3. Weź dużą szklankę i wytnij nią koła z ciasta (na jedno vol-au-vent będziemy potrzebować trzech krążków)
  4. Jajko wbij do szklanki, dodaj łyżkę wody i dokładnie roztrzep
  5. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia połóż krążek ciasta francuskiego i posmaruj go jajkiem
  6. Z dwóch pozostałych krążków wytnij w środku dziurkę tak, żeby zewnętrzny okrąg miał około centymetra grubości (ja koło wycinałem dużą szklanką a środek kieliszkiem do jajek na miękko)
  7. Połóż okrąg z ciasta na posmarowanym jajkiem cieście i posmaruj jajkiem
  8. Tak samo zrób z trzecim kawałkiem ciasta
  9. Teraz trzeba to powtórzyć aż do skończenia składników ;)
  10. Wycięte ze środka koła też ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj jajkiem - przydadzą się jako pokrywki
  11. Blachę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 10 minut w termoobiegu
  12. W między czasie w miseczce wymieszaj serek z posiekanym szczypiorkiem
  13. Po wyjęciu z piekarnika do każdego upieczonego pojemniczka włóż kawałek łososia i pół łyżeczka serka
  14. Powtarzaj to aż zapełnisz ciasto (jeśli po upieczeniu wydaje ci się, że dno "kubeczka" jest wysoko, to wystarczy je docisnąć palcem, żeby mieć więcej miejsca na farsz)
  15. Gotowe vol-au-vent włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika, żeby farsz się ogrzał
  16. Podawaj przykryte wieczkami, które piekły się razem z daniem
  17. Podawaj ciepłe ;)


Vol-au-vent z łososiem i serkiem Philadelphia Przepis

Vol-au-vent z łososiem i serkiem Philadelphia Przepis

Vol-au-vent z łososiem i serkiem Philadelphia Przepis