VOL-AU-VENT Z ŁOSOSIEM I SERKIEM PHILADELPHIA Vol-au-vent z łososiem i serkiem Philadelphia KATEGORIE Śniadania Przekąski Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.82)57 Michał@MilionSmaków Vol-au-vent to klasyczne kuchni francuskiej, które powstaje z nałożenia na siebie kilku krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Oryginalne vol-au-vent ma nadzienie z ragout z mięsem kurczaka, ale idealnie pasuje też bardzo smaczne połączenie serka Philadelphia z łososiem i odrobiną świeżego szczypiorku. Mimo, że tradycyjnie jest to przekąska lub część kilkudaniowego obiadu u mnie pojawiło się na stole jako śniadanie i świetnie się sprawdziło. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego1 jajko100 g serka Philadelphia (1 opakowanie)3 łyżki szczypiorku50 g łososia wędzonego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 387 19,3% Bialko 8,7g 5,8% Weglow... 25,9g 12,9% Tluszcze 27,5g 45,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 966 48,3% Bialko 21,7g 14,5% Weglow... 64,7g 32,4% Tluszcze 68,7g 114,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozłóż na stole ciasto francuskieRozgrzej piekarnik do 200 stopniWeź dużą szklankę i wytnij nią koła z ciasta (na jedno vol-au-vent będziemy potrzebować trzech krążków)Jajko wbij do szklanki, dodaj łyżkę wody i dokładnie roztrzepNa blasze przykrytej papierem do pieczenia połóż krążek ciasta francuskiego i posmaruj go jajkiemZ dwóch pozostałych krążków wytnij w środku dziurkę tak, żeby zewnętrzny okrąg miał około centymetra grubości (ja koło wycinałem dużą szklanką a środek kieliszkiem do jajek na miękko)Połóż okrąg z ciasta na posmarowanym jajkiem cieście i posmaruj jajkiemTak samo zrób z trzecim kawałkiem ciastaTeraz trzeba to powtórzyć aż do skończenia składników ;)Wycięte ze środka koła też ułóż na blasze do pieczenia i posmaruj jajkiem - przydadzą się jako pokrywkiBlachę włóż do rozgrzanego piekarnika i piecz 10 minut w termoobieguW między czasie w miseczce wymieszaj serek z posiekanym szczypiorkiemPo wyjęciu z piekarnika do każdego upieczonego pojemniczka włóż kawałek łososia i pół łyżeczka serkaPowtarzaj to aż zapełnisz ciasto (jeśli po upieczeniu wydaje ci się, że dno "kubeczka" jest wysoko, to wystarczy je docisnąć palcem, żeby mieć więcej miejsca na farsz)Gotowe vol-au-vent włóż jeszcze na 5 minut do piekarnika, żeby farsz się ogrzałPodawaj przykryte wieczkami, które piekły się razem z daniemPodawaj ciepłe ;)