VOL-AU-VENT Z SEREM BRIE I ORZECHAMI WŁOSKIMI Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi KATEGORIE Śniadania Przekąski Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.29)7 Michał@MilionSmaków Vol-au-vent to klasyczne danie kuchni francuskiej, które powstaje z nałożenia na siebie kilku krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu. Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;) Danie może służyć jako gorąca lub zimna przekąska, a nawet - jak w moim przypadku - jako śniadanie i dobry początek dnia. SKŁADNIKI 1 ciasto francuskie1 jajkopół szklanki orzechów włoskich1 ser brie PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekarnik do 200 stopniRozłóż ciasto francuskie na blacieWeź dużą szklankę i wytnij nią koła z ciasta (na jedno vol-au-vent będziesz potrzebować 3 krążki)Dokładnie roztrzep jajko z łyżką wodyZ dwóch na trzy krążków wytnij środek (kieliszkiem do wódki lub do jajek na miękko)Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż krążki ciasta, które nie mają dziurki i posmaruj je jajkiemNa każdym z nich ułóż dwa krążki z dziurką. Po położeniu każdego z nich smaruj go jajkiem, żeby się dobrze skleiłyWycięte ze środka kółka też połóż na blasze i posmaruj Piecz 10 minut w rozgrzanym piekarnikuWłóż do każdego vol-au-vent kawałki sera brie i posiekane orzechy (jeśli wydaje ci się, że w vol-au-vent jest mało miejsca wystarczy docisnąć środek palcem do dna)Piecz około 5 - 7 minut aż ser się trochę rozpuściPodawaj gorące przykryte wieczkiem z kółek, które piekły się obok