VOL-AU-VENT Z SEREM BRIE I ORZECHAMI WŁOSKIMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.29)
Vol-au-vent to klasyczne danie kuchni francuskiej, które powstaje z nałożenia na siebie kilku krążków ciasta francuskiego tworzących mały kubeczek czy komin, który można wypełnić dowolnym nadzieniem. Nazwa dosłownie oznacza "lot z wiatrem" i bardzo trafnie opisuje lekkość ciasta po upieczeniu.
Nadzienie to również klasyczne francuskie połączenie: ser brie i orzechy, które z ciekawości jaki to da efekt umieściłem właśnie w vol-au-vent, mimo, że raczej takiego połączenia się w restauracjach nie spotyka. Efekt jest godny polecenia ;)
Danie może służyć jako gorąca lub zimna przekąska, a nawet - jak w moim przypadku - jako śniadanie i dobry początek dnia.


SKŁADNIKI

ciasto francuskie

jajko

pół szklanki orzechów włoskich

ser brie

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni
  2. Rozłóż ciasto francuskie na blacie
  3. Weź dużą szklankę i wytnij nią koła z ciasta (na jedno vol-au-vent będziesz potrzebować 3 krążki)
  4. Dokładnie roztrzep jajko z łyżką wody
  5. Z dwóch na trzy krążków wytnij środek (kieliszkiem do wódki lub do jajek na miękko)
  6. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż krążki ciasta, które nie mają dziurki i posmaruj je jajkiem
  7. Na każdym z nich ułóż dwa krążki z dziurką. Po położeniu każdego z nich smaruj go jajkiem, żeby się dobrze skleiły
  8. Wycięte ze środka kółka też połóż na blasze i posmaruj 
  9. Piecz 10 minut w rozgrzanym piekarniku
  10. Włóż do każdego vol-au-vent kawałki sera brie i posiekane orzechy (jeśli wydaje ci się, że w vol-au-vent jest mało miejsca wystarczy docisnąć środek palcem do dna)
  11. Piecz około 5 - 7 minut aż ser się trochę rozpuści
  12. Podawaj gorące przykryte wieczkiem z kółek, które piekły się obok


Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi Przepis

Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi Przepis

Vol-au-vent z serem brie i orzechami włoskimi Przepis