WĄTRÓBKA CIELĘCA W CEBULI I MARCHEWCE Z GROSZKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.56)
To bardzo nietypowy przepis na wątróbkę, który pochodzi z "zeszytu" mojej mamy.
Jeśli lubicie wątróbkę, a połączenie jej z marchewką i groszkiem a w dodatku z ketchupem i koncentratem pomidorowym wydaje wam się dziwne - to tym bardziej polecam wam ten eksperyment. Pasują do siebie naprawdę dobrze.
Oczywiście wątróbkę cielęcą można zastąpić inną, np drobiową, która jest delikatniejsza, ale nie ma aż tak wyraźnego smaku.


SKŁADNIKI

3 szt. cebuli

4 łyżki masła (do smażenia)

4 łyżki mąki pszennej

400 g marchewki z groszkiem

pół szklanki wody

1 łyżka vegety natur

4 łyżki ketchupu

2 łyżki koncentratu pomidorowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
78
3,9%
Bialko
2,3g
1,6%
Weglow...
11g
5,5%
Tluszcze
3,3g
5,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz cebule i pokrój je w plasterki
  2. Rozgrzej masło na patelni
  3. Podsmaż cebulę na złoto - około 3 minut
  4. Pokrój wątróbkę na dość spore kawałki (tak około 10) i obsyp ją mąką
  5. Na drugiej patelni rozgrzej masło i wrzuć wątróbkę
  6. Smaż ją aż lekko się przyrumieni - około 10 minut
  7. Do cebuli dodaj marchewkę z groszkiem
  8. Duś pod przykryciem około 5 minut
  9. Dolej wodę, dodaj vegetę, ketchup i koncentrat pomidorowy
  10. Wymieszaj i duś około 5 minut
  11. Dodaj wątróbkę do warzyw i duś jeszcze pod przykryciem 15 minut


Wątróbka cielęca w cebuli i marchewce z groszkiem Przepis

Wątróbka cielęca w cebuli i marchewce z groszkiem Przepis