WĄTRÓBKA CIELĘCA W CEBULI I MARCHEWCE Z GROSZKIEM Wątróbka cielęca w cebuli i marchewce z groszkiem KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.56)9 Michał@MilionSmaków To bardzo nietypowy przepis na wątróbkę, który pochodzi z "zeszytu" mojej mamy. Jeśli lubicie wątróbkę, a połączenie jej z marchewką i groszkiem a w dodatku z ketchupem i koncentratem pomidorowym wydaje wam się dziwne - to tym bardziej polecam wam ten eksperyment. Pasują do siebie naprawdę dobrze. Oczywiście wątróbkę cielęcą można zastąpić inną, np drobiową, która jest delikatniejsza, ale nie ma aż tak wyraźnego smaku. SKŁADNIKI 3 szt. cebuli4 łyżki masła (do smażenia)4 łyżki mąki pszennej400 g marchewki z groszkiempół szklanki wody1 łyżka vegety natur4 łyżki ketchupu2 łyżki koncentratu pomidorowego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 78 3,9% Bialko 2,3g 1,6% Weglow... 11g 5,5% Tluszcze 3,3g 5,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 226 11,3% Bialko 6,7g 4,5% Weglow... 31,6g 15,8% Tluszcze 9,6g 16% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz cebule i pokrój je w plasterki Rozgrzej masło na patelni Podsmaż cebulę na złoto - około 3 minut Pokrój wątróbkę na dość spore kawałki (tak około 10) i obsyp ją mąką Na drugiej patelni rozgrzej masło i wrzuć wątróbkę Smaż ją aż lekko się przyrumieni - około 10 minut Do cebuli dodaj marchewkę z groszkiem Duś pod przykryciem około 5 minut Dolej wodę, dodaj vegetę, ketchup i koncentrat pomidorowy Wymieszaj i duś około 5 minut Dodaj wątróbkę do warzyw i duś jeszcze pod przykryciem 15 minut