WĄTRÓBKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.32)
Danie nie tylko dla miłośników wątróbki i nie tylko dla miłośników ciasta francuskiego.
Sprawdzi się jako obiad i jako przekąska - na przykład na imprezę.
Wątróbka w cieście francuskim to też świetny pomysł żeby zaskoczyć gości nietypowym połączeniem smaków.


SKŁADNIKI

500 g wątróbki drobiowej

2 opakowania ciasta francuskiego

3 szt. marchewek

2 szt. cebuli

pietruszka (korzeń)

jajko

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

2 łyżeczki majeranku

2 ząbki czosnku świeżego

3 łyżki masła (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
247
12,4%
Bialko
8,5g
5,6%
Weglow...
17,1g
8,5%
Tluszcze
16g
26,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wątróbkę pokroić na małe kawałki
  2. Cebulę posiekać w drobną kostkę
  3. Na patelni rozpuścić masło
  4. Podsmażyć cebulę na złoto i dodać wątróbkę
  5. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na małych oczkach tarki
  6. Jak wątróbka się przyrumieni (około 3 minut) dodać marchewkę i pietruszkę i smażyć jeszcze około 5 minut
  7. Odstawić do ostygnięcia
  8. Rozwinąć ciasto francuskie i rozgrzać piekarnik do 180 stopni
  9. Ciasto podzielić na 6 równych prostokątów i ułożyć na nich wątróbkę z warzywami
  10. Każdy prostokąt złożyć i skleić tak żeby kształtem przypominał pieróg
  11. Roztrzepać jajko i posmarować ciasto przed włożeniem do piekarnika
  12. Piec w termoobiegu około 15 minut (warto sprawdzać czy ciasto jest dobrze przyrumienione)
  13. Można podawać gorące lub zjeść później zimne jako przekąskę


Wątróbka w cieście francuskim Przepis