WĄTRÓBKA W CIEŚCIE FRANCUSKIM Wątróbka w cieście francuskim KATEGORIE Przekąski Obiady Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.16)19 Michał@MilionSmaków Danie nie tylko dla miłośników wątróbki i nie tylko dla miłośników ciasta francuskiego. Sprawdzi się jako obiad i jako przekąska - na przykład na imprezę. Wątróbka w cieście francuskim to też świetny pomysł żeby zaskoczyć gości nietypowym połączeniem smaków. SKŁADNIKI 500 g wątróbki drobiowej2 opakowania ciasta francuskiego3 szt. marchewek2 szt. cebuli1 pietruszka (korzeń)1 jajkopół łyżeczki mielonego pieprzupół łyżeczki soli2 łyżeczki majeranku2 ząbki czosnku świeżego3 łyżki masła (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 247 12,4% Bialko 8,5g 5,6% Weglow... 17,1g 8,5% Tluszcze 16g 26,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 1035 51,7% Bialko 35,4g 23,6% Weglow... 71,5g 35,8% Tluszcze 67,2g 112% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wątróbkę pokroić na małe kawałkiCebulę posiekać w drobną kostkęNa patelni rozpuścić masłoPodsmażyć cebulę na złoto i dodać wątróbkęMarchewkę i pietruszkę zetrzeć na małych oczkach tarkiJak wątróbka się przyrumieni (około 3 minut) dodać marchewkę i pietruszkę i smażyć jeszcze około 5 minutOdstawić do ostygnięciaRozwinąć ciasto francuskie i rozgrzać piekarnik do 180 stopniCiasto podzielić na 6 równych prostokątów i ułożyć na nich wątróbkę z warzywamiKażdy prostokąt złożyć i skleić tak żeby kształtem przypominał pierógRoztrzepać jajko i posmarować ciasto przed włożeniem do piekarnikaPiec w termoobiegu około 15 minut (warto sprawdzać czy ciasto jest dobrze przyrumienione)Można podawać gorące lub zjeść później zimne jako przekąskę