WĄTRÓBKA Z KRÓLIKA Z CEBULKĄ Wątróbka z królika z cebulką KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Dziczyzna Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.79)543 Kasia@MilionSmaków Jedzenie podrobów ma ponoć tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, zwłaszcza jeśli chodzi o wątróbkę. Uwielbiam miękką podsmażoną wątróbkę, koniecznie z dużą ilością zeszklonej cebulki i ziemniaczkami. Danie z pozoru wydaje się proste, jednak łatwo można je zepsuć smażąc zbyt długo, przez co wątróbka robi się twarda i niesmaczna. Jeśli również należycie do wielbicieli wątróbki powinien spodobać Wam się poniższy przepis z wątróbkę z królika z startym jabłkiem i podsmażoną cebulką. SKŁADNIKI 280 g wątróbki z królika1 szklanka mleka 2%4 szt. cebuli1 jabłko2 łyżki masła1 łyżka oliwy z oliwekpieprz czarny mielonypapryka słodka mielona (mielona)sól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 75 3,8% Bialko 5,4g 3,6% Weglow... 5g 2,5% Tluszcze 6,6g 11% 100g Na porcję (zmień) kCal 499 24,9% Bialko 36,1g 24,1% Weglow... 33,4g 16,7% Tluszcze 43,5g 72,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wątróbkę umyj, włóż do głębokiego talerza i zalej mlekiem. Nie sól. Odstaw na pół godziny. Cebulę pokrój w dość grube talarki. Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę oraz cebulę. Podsmażaj aż się zeszkli na złoto. Uważaj, żeby cebula nie podsmażyła się za bardzo ponieważ będzie się jeszcze podsmażać z wątróbką.Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Podsmażaj przez chwilę. Dodaj odrobinę pieprzu i słodkiej papryki. Jeszcze nie sól.Na patelni z cebulą ułóż wątróbki i smaż przez 5-6 minut przewracając delikatnie na drugą stronę w połowie smażenia. Na koniec posól. Wątróbka powinna być mięciutka i nie wyschnięta a cebula złota. Koniecznie podawaj z ziemniaczkami, najlepiej w formie puree.