WĄTRÓBKA Z KRÓLIKA Z CEBULKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.79)
Jedzenie podrobów ma ponoć tyle samo zwolenników co przeciwników. Ja zdecydowanie należę do tej pierwszej grupy, zwłaszcza jeśli chodzi o wątróbkę. Uwielbiam miękką podsmażoną wątróbkę, koniecznie z dużą ilością zeszklonej cebulki i ziemniaczkami.
Danie z pozoru wydaje się proste, jednak łatwo można je zepsuć smażąc zbyt długo, przez co wątróbka robi się twarda i niesmaczna.
Jeśli również należycie do wielbicieli wątróbki powinien spodobać Wam się poniższy przepis z wątróbkę z królika z startym jabłkiem i podsmażoną cebulką.


SKŁADNIKI

280 g wątróbki z królika

1 szklanka mleka 2%

4 szt. cebuli

jabłko

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona (mielona)

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
75
3,8%
Bialko
5,4g
3,6%
Weglow...
5g
2,5%
Tluszcze
6,6g
11%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wątróbkę umyj, włóż do głębokiego talerza i zalej mlekiem. Nie sól. Odstaw na pół godziny.
  2. Cebulę pokrój w dość grube talarki.
  3. Na patelni rozpuść masło, dodaj oliwę oraz cebulę. Podsmażaj aż się zeszkli na złoto. Uważaj, żeby cebula nie podsmażyła się za bardzo ponieważ będzie się jeszcze podsmażać z wątróbką.
  4. Jabłko zetrzyj na tarce i dodaj do cebuli. Podsmażaj przez chwilę.
  5. Dodaj odrobinę pieprzu i słodkiej papryki. Jeszcze nie sól.
  6. Na patelni z cebulą ułóż wątróbki i smaż przez 5-6 minut przewracając delikatnie na drugą stronę w połowie smażenia.
  7. Na koniec posól.
Wątróbka powinna być mięciutka i nie wyschnięta a cebula złota. Koniecznie podawaj z ziemniaczkami, najlepiej w formie puree.


Wątróbka z królika z cebulką Przepis

Wątróbka z królika z cebulką Przepis