WĄTRÓBKA Z KURCZAKA Z CEBULKĄ Wątróbka z kurczaka z cebulką KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 3.81)64 Kasia@MilionSmaków Wszyscy, którzy dobrze mnie znają wiedzą, że od lat jestem miłośniczką podrobów. Ostatnio zdziwiło mnie, że na blogu nie ma przepisu na klasyczną wątróbkę drobiową podsmażoną z cebulką. Ta cebulka właśnie jest tu niezbędnym dodatkiem - zawsze robię jej dużo i wyjadam z przyjemnością, posypuję nią również ziemniaki. Przepis jest bardzo prosty ale bądźcie uważni - tu liczą się minuty, bo wątróbka zbyt długo smażona lub posolona na początku może zrobić się twarda. SKŁADNIKI 150 g wątróbki drobiowej2 szt. cebuli2 łyżki masła klarowanegosól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 103 5,1% Bialko 6,3g 4,2% Weglow... 3,1g 1,5% Tluszcze 7,1g 11,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 466 23,3% Bialko 28,8g 19,2% Weglow... 14g 7% Tluszcze 32,3g 53,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wątróbki umyj i osusz. Nie doprawiaj niczym! Cebulę posiekaj ale niezbyt drobno. Na patelni rozpuść masło klarowane. Dodaj cebulę i podsmażaj aż się zeszkli na złoto. Dodaj wątróbkę i smaż na niewielkim ogniu po ok. 3 minuty z każdej strony aż się zetnie i straci surowy smak. Na koniec delikatnie posól. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami i sałatą.