WŁOSKI SOS POMIDOROWY Włoski sos pomidorowy KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków To już ostatni dzwonek na to, żeby w tym sezonie zrobić jeszcze włoski sos pomidorowy z naszych krajowych pomidorów. Skorzystajcie z okazji bo zimą będziecie tęsknić za tym smakiem zwłaszcza jeżeli tak jak ja, unikacie kupowania ich zimą z poza Polski. Ten sos może i nie ma w sobie wiele finezji ale jest przepyszny. Makaron z jego dodatkiem okraszony startym parmezanem to obiad w iście włoskim stylu, który na pewno umili Wam jesienne, szaro-bure dni. SKŁADNIKI 900 g pomidorów100 ml oliwy z oliwek80 g cebuli60 g marchewek1 ząbek czosnku świeżego10 g świeżej bazyliipieprz czarny mielony (świeżo zmielony) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 92 4,6% Bialko 0,9g 0,6% Weglow... 2,5g 1,2% Tluszcze 8,8g 14,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 354 17,7% Bialko 3,4g 2,3% Weglow... 9,5g 4,7% Tluszcze 34g 56,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pomidory zanurz we wrzątku na 10 sekund a następnie przełóż do wody z lodem. Zdejmij z nich skórkę i pokrój w drobne kawałki. W dość dużym garnku podgrzej oliwę z oliwek. Dodaj drobno pokrojone cebulę i marchewkę, podsmażaj przez chwilę. Dodaj cały obrany ząbek czosnku i smaż przez chwilę aż się przyrumieni. Następnie wyjmij go z garnka. Dodaj pomidory i rozdrobnione listki bazylii. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem i gotuj przez ok. 45 minut mieszając od czasu do czasu. Sos powinien być dość gęsty ale uważaj żeby się nie przypalał jeżeli sok zdąży odparować (dodaj wtedy trochę wody i mieszaj częściej).