WŁOSKIE RAGOUT WOŁOWE Z MARCHEWKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.92)
Jak to bywa z klasyką włoskie ragout wołowe naprawdę nigdy Wam się nie znudzi. Dodatek marchewki i pietruszki sprawia, że danie zyskuje lekko słodki posmak. Podajemy z makaronem tagliatelle.


SKŁADNIKI

400 g mięsa mielonego wołowego (dobrej jakości)

200 ml przecieru pomidorowego

marchewka (nieduża)

pietruszka (nieduża)

cebula (nieduża)

100 ml oliwy z oliwek

ser parmezan

rozmaryn suszony (suszony)

sól

pieprz czarny mielony

400 g makaronu tagliatelle (wstążki)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
245
12,2%
Bialko
9,7g
6,5%
Weglow...
23,9g
11,9%
Tluszcze
12,1g
20,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek.
  2. Dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmażaj aż będzie złota.
  3. Dodaj wołowe mięso mielone, rozdrobnij łyżką i podsmażaj przez około 5 minut aż straci swój surowy wygląd. 
  4. Na tarce zetrzyj marchewkę i pietruszkę. Dodaj do mięsa i całość podsmażaj jeszcze przez około 5 minut.
  5. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Wymieszaj i duś na małym ogniu przez około 20 minut.
  6. W tym czasie zagotuj makaron zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
  7. Przed podaniem dodaj do sosu starty parmezan - ilość zależy od tego jak bardzo lubicie jego smak :)
  8. Na talerze wyłóż makaron, polej go sosem mięsnym i posyp startym parmezanem.


Włoskie ragout wołowe z marchewką Przepis

Włoskie ragout wołowe z marchewką Przepis