WALENTYNKOWE JAJKO W PARÓWCE Walentynkowe jajko w parówce KATEGORIE Śniadania Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 1 OCEŃ (średnia: 4.17)3 Michał@MilionSmaków Jajka i parówka na śniadanie nie brzmią zbyt romantycznie i niezbyt kojarzą się z walentynkami. U mnie to już tradycja - od kilku lat robię je w ten dzień i w ten sposób na śniadanie. W między czasie to danie zaczęło pojawiać się w internecie na różnych blogach i stronach związanych z gotowaniem. Słusznie - to prosty i ciekawy pomysł, który można szybko przygotować. SKŁADNIKI 1 parówka1 łyżka masła1 jajko3 szt. pomidorów śliwkowych1 łyżka kiełków rzodkiewki PRZYGOTOWANIE Najlepiej sprawdzają się długie elastyczne parówki o regularnym kształcie, czyli takie, które są pakowane każda osobno w folię, którą zdejmujemy przed jedzeniem. Przetnij parówkę wzdłuż zostawiając około centymetra nieprzeciętej części na końcu (to góra serca). Złóż przecięte boki parówki tak, żeby powstało serce (pomogą zdjęcia na dole przepisu) i zepnij wykałaczką. Rozgrzej masło na patelni i połóż parówkę. Ostrożnie wbij do środka jajko i posól. Przykryj pokrywką (wtedy nie trzeba dania przewracać). Teraz możesz przygotować pomidorki śliwkowe (są tej wielkości co koktajlowe, ale mają podłużny kształt). Każdy z nich przetnij w połowie pod kątem 45 stopni. Przekręć i złącz wykałaczką. Zdejmij jajko w parówce z patelni. Talerz można udekorować kiełkami np brokuła lub rzodkiewki. Najlepiej podawać z tostem lub grzanką ;)