WALENTYNKOWE JAJKO W PARÓWCE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Jajka i parówka na śniadanie nie brzmią zbyt romantycznie i niezbyt kojarzą się z walentynkami. U mnie to już tradycja - od kilku lat robię je w ten dzień i w ten sposób na śniadanie. W między czasie to danie zaczęło pojawiać się w internecie na różnych blogach i stronach związanych z gotowaniem. Słusznie - to prosty i ciekawy pomysł, który można szybko przygotować.


SKŁADNIKI

parówka

1 łyżka masła

jajko

3 szt. pomidorów śliwkowych

1 łyżka kiełków rzodkiewki

PRZYGOTOWANIE

  1. Najlepiej sprawdzają się długie elastyczne parówki o regularnym kształcie, czyli takie, które są pakowane każda osobno w folię, którą zdejmujemy przed jedzeniem.
  2. Przetnij parówkę wzdłuż zostawiając około centymetra nieprzeciętej części na końcu (to góra serca).
  3. Złóż przecięte boki parówki tak, żeby powstało serce (pomogą zdjęcia na dole przepisu) i zepnij wykałaczką.
  4. Rozgrzej masło na patelni i połóż parówkę.
  5. Ostrożnie wbij do środka jajko i posól.
  6. Przykryj pokrywką (wtedy nie trzeba dania przewracać).
  7. Teraz możesz przygotować pomidorki śliwkowe (są tej wielkości co koktajlowe, ale mają podłużny kształt).
  8. Każdy z nich przetnij w połowie pod kątem 45 stopni.
  9. Przekręć i złącz wykałaczką.
  10. Zdejmij jajko w parówce z patelni.
  11. Talerz można udekorować kiełkami np brokuła lub rzodkiewki.
  12. Najlepiej podawać z tostem lub grzanką ;)


Walentynkowe jajko w parówce Przepis

Walentynkowe jajko w parówce Przepis

DODAJ KOMENTARZ