WARZYWA Z WOKA Z PANEER W SOSIE A LA TERIYAKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.17)
Ser paneer to indyjski ser (występujący w zasadzie na całym półwyspie indyjskim), który nie topi się i nie rozpuszcza pod wpływem temperatury. A to sprawia, że idealnie nadaje się do takich dań z woka, a także curry, czy smażenia w panierce.
Tym razem dodajemy do niego świeże warzywa i doskonały sok teriyaki - palce lizać.


SKŁADNIKI

1 łyżka oleju arachidowego

jajko

marchewka

marchew żółta

2 szt. selera naciowego (łodygi)

cebula

¾ szt. czerwonej papryki

50 g sera paneer

50 g tofu wędzonego

1 łyżka świeżych liści kolendry

Sos

pół szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżka sosu Sriracha

2 łyżki sosu teriyaki

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od pocięcia składników:
    • marchewki w słupki (julienne)
    • selera naciowego w plasterki o grubości około 3 mm
    • cebuli w piórka
    • papryki, paneer oraz tofu wędzonego w kostkę o boku około pół centymetra
  2. Rozgrzej mocno wok, wlej do niego olej arachidowy i rozprowadź po ściankach (najlepiej przechylając woka).
  3. Jak zacznie lekko dymić wbij jajko i zacznij mieszać.
  4. Gdy już będzie ścięte dodaj marchewkę a po 2 minutach cebulę.
  5. Po kolejnych dwóch minutach wrzuć seler i po kolejnych paprykę (nie przestawaj mieszać).
  6. Po 5 minutach wrzuć oba sery.
  7. Wlej sosy i dokładnie wymieszaj.
  8. Danie jest gotowe - przed podaniem posyp liściami kolendry - można podawać z ryżem lub samo ;)


Warzywa z woka z paneer w sosie a la teriyaki Przepis

Warzywa z woka z paneer w sosie a la teriyaki Przepis