WARZYWNA ZAPIEKANKA Z KASZY JAGLANEJ I POLĘDWICZKI WIEPRZOWEJ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
Zapiekanki często zaskakują smakiem, bo niepozorne połączenie składników daje w nich nieoczekiwany rezultat.
Tak też jest w przypadku połączenia delikatnej polędwiczki wieprzowej z kaszą jaglaną i warzywami.


SKŁADNIKI

2 szklanki kaszy jaglanej

250 g polędwicy wieprzowej

2 szt. marchewek

papryka Bell czerwona

cebula

3 ząbki czosnku świeżego

2 szklanki przecieru pomidorowego

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

2 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
148
7,4%
Bialko
6,4g
4,3%
Weglow...
20,9g
10,4%
Tluszcze
4,1g
6,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Zalej kaszę jaglaną wodą tak, żeby wody było dwa razy więcej niż kaszy
  2. Doprowadź do zagotowania i trzymaj na gazie około 12 minut
  3. Przykryj i odstaw na parę minut
  4. Na patelni rozpuść masło
  5. Dodaj pokrojoną w małe kawałki polędwiczkę i posiekaną cebulę
  6. Smaż często mieszając aż mięso i cebula się przyrumienią
  7. Dodaj przecier pomidorowy i jedną czwartą szklanki wody i dobrze wymieszaj
  8. Trzymaj na patelni aż woda trochę odparuje
  9. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i dobrze wymieszaj
  10. Dopraw pieprzem, solą i słodką papryką
  11. Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę kaszy
  12. Na niej rozsmaruj mieszankę z patelni a następnie ułóż pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojoną w kostkę paprykę
  13. Przekładaj warstwy na zmianę aż skończą się składniki (ostatnią warstwą powinna być kasza)
  14. Piecz około 30 minut w 180 stopniach w termoobiegu


Warzywna zapiekanka z kaszy jaglanej i polędwiczki wieprzowej Przepis

Warzywna zapiekanka z kaszy jaglanej i polędwiczki wieprzowej Przepis