WEGAŃSKA GROCHÓWKA Z JARMUŻEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3)
Superzdrowa i pożywna zupa - przypomina nieco grochówkę ale ma więcej warzyw i ani grama mięsa. Ta zupa jest cenna zwłaszcza teraz w sezonie jesienno-przeziębieniowym - w jednym garnku skrywa się całe bogactwo cennych składników niezbędnych do podkręcenia odporności. Dodatek masła orzechowego nadaje zupie ciekawego orzechowego posmaku i sprawia, że nie są już potrzebne żadne inne przyprawy, w tym sól.
Jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu dr Fuhrmana z książki "Superodporność".
Uwaga: ziarna grochu trzeba wcześniej moczyć, np. przez noc (jeżeli wykorzystacie groch połówki - wówczas nie ma takiej potrzeby).


SKŁADNIKI

125 g jarmużu (surowego)

pół szklanki grochu

cebula

1 szklanka suszonych grzybów leśnych

1 szklanka marchewek (soku)

350 g przecieru pomidorowego

2 łyżki masła orzechowego

1 szklanka wody

PRZYGOTOWANIE

  1. Groch namocz zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ja dzień przed gotowaniem po prostu zostawiłam go na noc w garnku z wodą. Jeżeli użyjesz grochu - połówek, wówczas nie ma potrzeby namaczania. 
  2. Grzyby leśne namocz ok. godzinę przed gotowaniem.
  3. Groch gotuj przez ok. 15 minut aż będzie miękki. 
  4. Dodaj pokrojony jarmuż, cebulę, grzyby, szklankę soku z marchwi, szklankę wody i przecier pomidorowy
  5. Zupę zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś przez ok. 15 minut. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej wody. 
  6. Na koniec dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj. 


Wegańska grochówka z jarmużem Przepis

Wegańska grochówka z jarmużem Przepis