WEGAŃSKA GROCHÓWKA Z JARMUŻEM Wegańska grochówka z jarmużem KATEGORIE Obiady Zupy Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3)5 Kasia@MilionSmaków Superzdrowa i pożywna zupa - przypomina nieco grochówkę ale ma więcej warzyw i ani grama mięsa. Ta zupa jest cenna zwłaszcza teraz w sezonie jesienno-przeziębieniowym - w jednym garnku skrywa się całe bogactwo cennych składników niezbędnych do podkręcenia odporności. Dodatek masła orzechowego nadaje zupie ciekawego orzechowego posmaku i sprawia, że nie są już potrzebne żadne inne przyprawy, w tym sól. Jest to nieco zmodyfikowana wersja przepisu dr Fuhrmana z książki "Superodporność". Uwaga: ziarna grochu trzeba wcześniej moczyć, np. przez noc (jeżeli wykorzystacie groch połówki - wówczas nie ma takiej potrzeby). SKŁADNIKI 125 g jarmużu (surowego)pół szklanki grochu1 cebula1 szklanka suszonych grzybów leśnych1 szklanka marchewek (soku)350 g przecieru pomidorowego2 łyżki masła orzechowego1 szklanka wody PRZYGOTOWANIE Groch namocz zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ja dzień przed gotowaniem po prostu zostawiłam go na noc w garnku z wodą. Jeżeli użyjesz grochu - połówek, wówczas nie ma potrzeby namaczania. Grzyby leśne namocz ok. godzinę przed gotowaniem.Groch gotuj przez ok. 15 minut aż będzie miękki. Dodaj pokrojony jarmuż, cebulę, grzyby, szklankę soku z marchwi, szklankę wody i przecier pomidorowy. Zupę zagotuj, po czym zmniejsz ogień i duś przez ok. 15 minut. Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dodaj więcej wody. Na koniec dodaj masło orzechowe i dokładnie wymieszaj.