WEGAŃSKA ZUPA Z FASOLI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Absolutnie rewelacyjna zupa z dwóch rodzajów fasoli rozgrzeje Was w zimowe dni. Cała masa aromatycznych przypraw powoduje, że prosta mieszanka kilku składników zyskuje niezapomniane nuty smakowe i aromaty.
Podany czas nie uwzględnia moczenia fasoli przez noc.


SKŁADNIKI

¾ szklanki białej fasoli (suchej)

¾ szklanki fasoli czerwonej (suchej)

3 szt. ziela angielskiego

liść laurowy

5 szt. czarnego pieprzu w ziarnach

szczypta soli

olej roślinny (do smażenia)

1½ szt. cebuli

2 ząbki czosnku świeżego

pół papryki Cayenne (świeżej lub suszonej)

2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki

szczypta ostrej papryki mielonej

¼ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) (mielonego)

¼ łyżeczki suszonego oregano

¼ łyżeczki tymianku suszonego

szczypta cynamonu

1 opakowanie pomidorów w puszce

2½ szklanki bulionu warzywnego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

3 łyżki natki pietruszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Dzień przed gotowaniem suche białą fasolę i czerwoną fasolę przepłucz i zalej wodą w jednym garnku. Wody powinno być 3 razy tyle co warzyw. Zostaw na noc. 
  2. Następnego dnia odlej wodę, raz jeszcze przepłucz i zalej świeżą wodą (2 razy tyle co warzyw). Dodaj ziele angielskie, liść laurowy, ziarna pieprzu i sól. Gotuj przez ok. 1 godzinę. 
  3. Cebule drobno posiekaj. 
  4. W dużym garnku rozgrzej olej roślinny, wrzuć cebule i smaż przez kilka minut. 
  5. Dodaj drobno posiekane czosnek i papryczkę cayenne. Smaż przez 30 sekund, po czym dodaj wszystkie pozostałe przyprawy, wymieszaj i smaż kolejne 30 sekund.
  6. Dodaj krojone pomidory, ugotowaną i odcedzoną fasolę, bulion i sos sojowy. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 15 minut. 
  7. Podawaj z posiekaną natką pietruszki


Wegańska zupa z fasoli Przepis

DODAJ KOMENTARZ