WEGAŃSKI "SERNIK" OWOCOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 5)
Ciasto samo zdrowie! Jego głównymi składnikami są orzechy nerkowca, migdały i owoce (u mnie ulubione truskawki). Brak tu cukru, mąki i produktów zwierzęcych (zamiast miodu można użyć syropu z agawy). Masa z nerkowców wspaniale udaje sernik, a razem z truskawkami stanowi pyszną alternatywę dla popularnych pianek na bitej śmietanie. Jest to idealny posiłek dla preferujących dietę raw food. Wszystkie składniki są surowe więc możemy cieszyć się pełnią witamin.
Przepis z małymi modyfikacjami pochodzi ze strony www.mynewroots.org.
Czas podany w przepisie nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta przed podaniem.


SKŁADNIKI

Spód

¾ szklanki migdałów (moczonych przez noc)

¾ szklanki daktyli suszonych (bez pestek)

szczypta soli (morskiej)

Nadzienie

2 szklanki orzechów nerkowca (moczonych przez noc)

pół szklanki oleju kokosowego

¼ szklanki miodu (lub syropu z agawy)

6 łyżek soku z cytryny (z 2 cytryn)

1 łyżeczka aromatu waniliowego

2 szklanki truskawek

PRZYGOTOWANIE

  1. Migdały (częściowo można obrać ze skórki) wraz z daktylami i solą zblendować do uzyskania lepkiej pasty z wyczuwalnymi małymi kawałkami tych bakalii.
  2. Masę wyłożyć do formy o średnicy około 20-21 cm.
  3. W garnku na małym ogniu rozpuścić olej kokosowy z miodem (syropem z agawy) i ostudzić.
  4. Orzechy nerkowca zmiksować z rozpuszczonymi powyżej składnikami oraz z sokiem z cytryny i aromatem waniliowym do uzyskania konsystencji kremu.
  5. Na spód ciasta wyłożyć połowę powyższej masy. Do pozostałej części dodać umyte i obrane truskawki. Ponownie zmiksować i wyłożyć masę owocową na jasną masę z nerkowców.
  6. Schłodzić w zamrażarce przez co najmniej 3 godziny przed podaniem.


Wegański "sernik" owocowy Przepis

Wegański "sernik" owocowy Przepis