WEGAŃSKIE BURGERY Z BURAKÓW
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 6
  • OCEŃ (średnia: 3.28)
Jestem aktualnie na etapie wnikliwej lektury książki Marty Dymek Jadłonomia. Autorka prezentuje w niej przepisy na dania wegańskie aczkolwiek daleko im do mdłych, warzywnych papek, z którymi kojarzy się weganizm sprzed kilku lat. Te potrawy wyglądają naprawdę smakowicie i zachęcająco, nawet dla mięsożerców.
Moja pierwsza próba wypadła tak udanie, że postanowiłam podzielić się wrażeniami :) Burgery z buraka - brzmi dziwnie? Zapewniam, że pozytywnie zaskoczy Was ten smak. Cała masa pysznych i zdrowych dodatków sprawia, że taki obiad jest nie tylko pożywną ale i zdrową strawą dla organizmu. Do mojego jadłospisu wchodzą już na stałe.


SKŁADNIKI

Burgery

pół szklanki kaszy jaglanej (suchej)

1 szklanka buraków (po starciu)

pół cebuli czerwonej

1 ząbek czosnku świeżego

¼ szklanki słonecznika

¼ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej

¼ szklanki oleju roślinnego

1 łyżka ciemnego sosu sojowego

1 łyżka natki pietruszki

pół łyżeczki nasion kolendry

pół łyżeczki imbiru mielonego

szczypta papryki chilli mielonej

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Dodatki

6 szt. bułki pszenne

6 łyżek ajwaru

¼ szt. sałaty masłowej

6 plasterków sera żółtego (np. wędzona gouda)

6 łyżeczek majonezu

PRZYGOTOWANIE

  1. Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu. 
  2. Buraki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Czerwoną cebulę i czosnek bardzo drobno posiekaj. 
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. 
  5. Wszystkie składniki burgerów dokładnie wymieszaj i wyrób w misce. 
  6. Z masy uformuj 6 buergerów i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  7. Piecz przez ok. 20 minut, następnie delikatnie przewróć na drugą stronę i piecz jeszcze przez 5-10 minut. 
  8. Bułki przetnij na połówki, wstaw do piekarnika i podpiecz przez 5-10 minut aż będą chrupiące.
  9. Na spód każdej bułki wyłóż ajwar, liść sałaty, plasterek sera, burger. Wierzchy bułek wysmaruj od spodu majonezem. Złóż burgery i zjedz od razu na ciepło. 


Wegańskie burgery z buraków Przepis

Wegańskie burgery z buraków Przepis

DODAJ KOMENTARZ