WEGE MIELONE Z KASZY JAGLANEJ I KALAFIORA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 5
  • OCEŃ (średnia: 3.86)
Kto mnie zna ten wie, że w swojej kuchni dużo eksperymentuję z kuchnią wegańską. Nie żebym nie lubiła mięsa - po prostu nie wyobrażam sobie jedzenia go non stop (2-3 razy w tygodniu to moje optimum). Przy daniach roślinnych często wspomagam się rewelacyjnymi pomysłami Marty Dymek z Jadłonomii.
Tym razem chodził mi po głowie klasyczny, polski, niedzielny obiad ale jakoś nie miałam ochoty na mięso. W Jadłonomii znalazłam przepis na wege mielone i postanowiłam dać im szansę. Kotlety przygotowuję na bazie kaszy jaglanej i startego kalafiora z dodatkiem sosu sojowego (musi być umami :) ), faszeruję pieczarkami, zapiekam i podaję z ulubionymi dodatkami. Z podanej porcji wychodzi 10 średniej wielkości kotletów. Polecam!


SKŁADNIKI

Kotlety

¾ szklanki kaszy jaglanej (suchej)

¼ szt. kalafiora (lub pół małego)

pół cebuli

1 ząbek czosnku świeżego

pół szklanki słonecznika

¼ szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżki oleju roślinnego

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

pół łyżeczki syropu klonowego

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Farsz

120 g pieczarek

pół cebuli

1 łyżeczka oleju rzepakowego

1 łyżka natki pietruszki

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
178
8,9%
Bialko
5,5g
3,7%
Weglow...
21,7g
10,8%
Tluszcze
8,1g
13,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Na początek ugotuj kaszę jaglaną (nie wcześniej niż w dni pieczenia, żeby kotlety dobrze się skleiły). 3/4 szklanki suchej kaszy upraż na suchej patelni (aż zacznie wydzielać charakterystyczny zapach), następnie przelej na sicie wrzątkiem. Kaszę przełóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wrzątku i gotuj na małym ogniu aż wchłonie całą wodę. Często mieszaj żeby kasza wyszła klejąca a nie sypka. 
  2. Kalafiora zatrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobno posiekaj. 
  3. Słonecznik podpraż na suchej patelni, po czym posiekaj na mniejsze kawałki. 
  4. W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na kotlety i odstaw masę do lodówki (im dużej schłodzisz tym lepiej - masa będzie bardziej zwarta). 
  5. Pieczarki obierz, umyj i drobno posiekaj. Cebulę drobno posiekaj po czym razem z grzybami wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym. Smaż przez ok. 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i drobno posiekaną natką pietruszki
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni z funkcją termoobiegu. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 
  7. Masę na kotlety wyjmij z lodówki. Nabieraj na dłoń po porcji masy, uformuj placuszek z wgłębieniem, nałóż farsz pieczarkowy, przykryj drugą porcją masy. Delikatnie uturlaj i rozpłaszcz na kształt kotleta/burgera. Uformuj w ten sposób 10 sztuk, ułóż je na blaszce piekarnikowej. 
  8. Kotlety wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 20 minut, następnie obróć na drugą stronę i piecz jeszcze 5 minut. 
  9. Podawaj ciepłe z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym i surówką colesław. 


Wege mielone z kaszy jaglanej i kalafiora Przepis

Wege mielone z kaszy jaglanej i kalafiora Przepis