WEGETARIAŃSKIE CHILLI Z CIECIERZYCĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.29)
Lubię potrawy typu chilli, zarówno w wersjach ostrych jak i bardzo łagodnych.W mojej kuchni dużo częściej pojawiają się wersje z mięsem (jak moje ulubione chilli con carne), ale zdarzają się też dania wegetariańskie - takie jak to.
To chilli jest mało kaloryczne, zdrowe i szybkie w przygotowaniu.


SKŁADNIKI

1 szklanka suchej ciecierzycy

cebula czerwona

papryka Bell czerwona

papryka Bell żółta

2 szklanki przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki nasion kolendry (świeżej)

1 opakowanie fasoli czerwonej (400 g)

1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

pół łyżeczki soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
96
4,8%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
16,9g
8,5%
Tluszcze
1,4g
2,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli ciecierzycę masz suszoną a nie z puszki to dzień wcześniej zalej ją wodą a potem gotuj 20 minut i odcedź
  2. Posiekaj drobno cebulę
  3. Wytnij z papryki gniazda nasienne i pokrój ją w dużą kostkę
  4. Do dużego garnka wlej przecier pomidorowy
  5. Dodaj cebulę, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek
  6. Zagotuj
  7. Dodaj ciecierzycę i jedną łyżkę kolendry
  8. Dosyp przyprawy
  9. Duś około 10 minut i dodaj odsączoną i przepłukaną fasolę
  10. Duś kolejne 5 - 10 minut
  11. Danie dobrze komponuje się z ryżem, ale można też podawać samo - bez dodatków
  12. Przed podaniem posyp pozostałą kolendrą


Wegetariańskie chilli z ciecierzycą Przepis

Wegetariańskie chilli z ciecierzycą Przepis