WIATRACZKI SEROWO-POMIDOROWE Wiatraczki serowo-pomidorowe KATEGORIE Śniadania Przekąski Wegetariańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN LICZBA PORCJI 50 OCEŃ (średnia: 3.5)4 Kasia@MilionSmaków Wyglądają naprawdę wspaniale a smakują jeszcze lepiej zwłaszcza świeżo upieczone. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na domówce ale również zapakowane na drugie śniadanie do pracy. Nad przygotowaniem tych wiatraczków trochę się napracujecie ale jeżeli macie trochę wolnego czasu - naprawdę warto. Ciasto drożdżowe wzbogacone zostało dodatkiem posiekanej mozzarelli a jako nadzienie wykorzystany został szybki pomidorowy sos i starty parmezan. Uwaga: przepis na dużą, "imprezową" porcję. SKŁADNIKI Ciasto900 g mąki pszennej45 g drożdży3 łyżeczki białego cukru4 łyżki masła500 ml mleka 2%250 g sera mozzarella1½ łyżeczki soliNadzienie150 g sera parmezanu300 ml koncentratu pomidorowego100 ml ketchupuoregano suszone Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 235 11,8% Bialko 10,1g 6,7% Weglow... 33,4g 16,7% Tluszcze 6,9g 11,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 110 5,5% Bialko 4,7g 3,1% Weglow... 15,6g 7,8% Tluszcze 3,2g 5,3% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W miseczce rozmieszaj drożdże, cukier i 270 ml wody. Odstaw na 15 minut żeby mieszanka się spieniła. Roztop masło, osobno podgrzej mleko. Mozzarellę drobno posiekaj. Do dużej miski wsyp mąkę, sól, roztopione masło, mieszankę drożdżową, mozzarellę i mleko. Wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut, następnie odstaw do wyrośnięcia na 45 minut. Ciasto powinno w tym czasie znacznie zwiększyć swoją objętość. Na tarce zetrzyj parmezan. Gdy ciasto wyrośnie podziel je na cztery części i każdy z nich rozwałkuj na dość cienko. Na każdy prostokąt nałóż 1/4 sosu pomidorowego, posyp oregano oraz 1/4 startego parmezanu. Zawiń ciasto w rulon i wstaw do lodówki na 15 minut. Następnie rulony pokrój w plastry o grubości ok. 1,5 cm. Każdy plaster rozpłaszcz delikatnie palcami i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Gdy wiatraczki wyrosną wstaw blachy do piekarnika i piecz przez ok. 8 minut każdą (w termoobiegu).