WILGOTNE CIASTO MIGDAŁOWO-JABŁKOWE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 14
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Bez mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów - takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom.
To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy.


SKŁADNIKI

3 szt. jabłek

325 g migdałów (mogą być zmielone)

200 g białego cukru

8 szt. jajek

2 łyżki soku z cytryny

50 g płatków migdałowych

1 łyżka cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
234
11,7%
Bialko
8,2g
5,5%
Weglow...
17,9g
8,9%
Tluszcze
14,4g
24%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. 
  2. Dodaj łyżkę soku z cytryny i 2 łyżeczki cukru. Zagotuj na małym ogniu, przykryj i duś aż będą bardzo miękkie. Potem odstaw do ostygnięcia.
  3. Migdały zmiel np. w elektrycznym młynku do kawy (to mój ulubiony, najszybszy sposób).
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu).
  5. Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj tłuszczem. 
  6. Zmiksuj ugotowane jabłka, jajka, zmielone migdały, pozostały cukier i łyżkę soku z cytryny
  7. Przełóż ciasto do formy i posyp płatkami migdałowymi.
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok.35-45 minut. 
  9. Przed podaniem ostudź na metalowej kratce i posyp cynamonem


Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe Przepis

Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe Przepis