WILGOTNE CIASTO MIGDAŁOWO-JABŁKOWE Wilgotne ciasto migdałowo-jabłkowe KATEGORIE Przekąski Słodkości Lekkie i zdrowe Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 14 OCEŃ (średnia: 3.75)8 Kasia@MilionSmaków Bez mąki i bez masła, za to z dużą ilością jabłek i zmielonych migdałów - takie jest ciasto znalezione w którejś z książek Nigelli Lawson. Ja swoim zwyczajem zmniejszyłam ilość dodanego cukru co okazało się świetnym pomysłem bo ciasto i tak było słodkie dzięki jabłkom i migdałom. To ciasto możecie traktować jako zdrową przekąskę gdyż daleko mu do tradycyjnych, tuczących słodyczy. SKŁADNIKI 3 szt. jabłek325 g migdałów (mogą być zmielone)200 g białego cukru8 szt. jajek2 łyżki soku z cytryny50 g płatków migdałowych1 łyżka cynamonu Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 234 11,7% Bialko 8,2g 5,5% Weglow... 17,9g 8,9% Tluszcze 14,4g 24% 100g Na porcję (zmień) kCal 283 14,1% Bialko 9,9g 6,6% Weglow... 21,6g 10,8% Tluszcze 17,4g 29% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kawałki i wrzuć do garnka. Dodaj łyżkę soku z cytryny i 2 łyżeczki cukru. Zagotuj na małym ogniu, przykryj i duś aż będą bardzo miękkie. Potem odstaw do ostygnięcia. Migdały zmiel np. w elektrycznym młynku do kawy (to mój ulubiony, najszybszy sposób). Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni (ja piekłam w termoobiegu). Spód okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj tłuszczem. Zmiksuj ugotowane jabłka, jajka, zmielone migdały, pozostały cukier i łyżkę soku z cytryny. Przełóż ciasto do formy i posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok.35-45 minut. Przed podaniem ostudź na metalowej kratce i posyp cynamonem.