WINNY SOS ŚLIWKOWY Winny sos śliwkowy KATEGORIE Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.21)28 Michał@MilionSmaków To doskonały sos do mięs, który powstał na bazie klasycznego połączenia bulionu i wina z dodatkiem świeżych śliwek. Bardzo dobrze podkreśla smak mięsa nie przyćmiewając jego aromatu. Dobrze pasuje do wyraźnego drobiu - takiego jak np kaczka oraz do wieprzowiny w różnych postaciach. SKŁADNIKI pół szklanki wina czerwonego wytrawnego1 szklanka bulionu drobiowego3 łyżki białego cukrupół łyżeczki cynamonu8 szt. śliwek świeżych PRZYGOTOWANIE Do głębokiej patelni wlej wino i bulion Zagotuj i dosyp cukier Dodaj cynamon i gotuj około 10 minut aż się trochę zredukuje Dodaj pokrojone w drobne kawałki śliwki i gotuj jeszcze 10 minut Na koniec przetrzyj przez sito lub zmiel w blenderze