WINNY SOS KURKOWO-SZCZYPIORKOWY Winny sos kurkowo-szczypiorkowy KATEGORIE Kuchnia polska Dodatki CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 4.5)3 Michał@MilionSmaków Sosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs. W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek, wyraźną nutę wina i odpowiednią konsystencją, by ładnie rozlać się po mięsie, ale z niego nie spłynąć za szybko ;) SKŁADNIKI 1 cebula1 szklanka kurek2 łyżki masłapół szklanki wina białego wytrawnego4 łyżki śmietany 12%pół łyżeczki mielonego pieprzu2 szczypty soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 92 4,6% Bialko 1,2g 0,8% Weglow... 3,6g 1,8% Tluszcze 5,6g 9,3% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Drobno posiekaj cebulę i kurki Rozgrzej masło na patelni Wrzuć kurki i cebulę Smaż około 5 minut aż cebula będzie złocista Wlej białe wino Poczekaj aż się zagotuje i zmniejsz temperaturę Dodaj śmietanę, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj Gotuj aż odparuje i sos będzie gęsty (około 15 minut na średnim ogniu)