WINNY SOS KURKOWO-SZCZYPIORKOWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Sosy grzybowe są świetnie do makaronów, ryżu, ale przede wszystkim stanowią doskonały dodatek do dobrych mięs.
W sezonie na kurki, ten sos naprawdę warto wypróbować w swojej kuchni. Ma dominujący smak kurek, wyraźną nutę wina i odpowiednią konsystencją, by ładnie rozlać się po mięsie, ale z niego nie spłynąć za szybko ;)


SKŁADNIKI

cebula

1 szklanka kurek

2 łyżki masła

pół szklanki wina białego wytrawnego

4 łyżki śmietany 12%

pół łyżeczki mielonego pieprzu

2 szczypty soli


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
92
4,6%
Bialko
1,2g
0,8%
Weglow...
3,6g
1,8%
Tluszcze
5,6g
9,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Drobno posiekaj cebulę i kurki
  2. Rozgrzej masło na patelni
  3. Wrzuć kurki i cebulę
  4. Smaż około 5 minut aż cebula będzie złocista
  5. Wlej białe wino
  6. Poczekaj aż się zagotuje i zmniejsz temperaturę
  7. Dodaj śmietanę, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj
  8. Gotuj aż odparuje i sos będzie gęsty (około 15 minut na średnim ogniu)


Winny sos kurkowo-szczypiorkowy Przepis

Winny sos kurkowo-szczypiorkowy Przepis

Winny sos kurkowo-szczypiorkowy Przepis

DODAJ KOMENTARZ