WIOSENNE RISOTTO ZE SZPARAGAMI Z CUKINIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Sezon na szparagi rozpoczęty. A to przykład świetnego ich zastosowania. Szparagi bardzo dobrze pasują do risotto z dodatkiem podsmażonej cukinii i świeżych ziół.
Do tego mała ilość chili, żeby wzmocnić smak dania i gotowe!


SKŁADNIKI

500 g szparagów (1 pęczek)

2 łyżki masła klarowanego

cukinia

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

¼ łyżeczki mielonej wędzonej papryki

1 łyżka oregano świeżego

1 łyżka rozmarynu świeżego

2 łyżki świeżej bazylii

cebula

1 ząbek czosnku świeżego

1 szklanka ryżu do risotto

100 ml wina białego wytrawnego

2½ szklanki bulionu warzywnego

¾ szklanki sera parmezanu


PRZYGOTOWANIE

  1. Zagotuj wodę w garnku i wrzuć umyte szparagi (przedtem trzeba je złamać w rękach, zdrewniała część odłamuje się wtedy sama).
  2. Gotuj 10 minut po czym odcedź i odstaw.
  3. Rozpuść masło klarowane na patelni.
  4. Przetnij cukinię wzdłuż na cztery części a następnie pokrój w plasterki.
  5. Dodaj ją na patelnię i smaż około 5 minut aż lekko zmięknie.
  6. Posyp ją solą, pieprzem, papryką chili oraz papryką wędzoną.
  7. Smaż kolejne 3 - 4 minuty i dodaj drobno pocięte świeże oregano, rozmaryn oraz bazylię.
  8. Zostaw na patelni jeszcze 2 minuty i zdejmij.
  9. W dużym garnku rozpuść masło.
  10. Wrzuć drobno posiekaną cebulę i smaż około 5 minut aż zmięknie.
  11. Dodaj pocięty w plasterki czosnek.
  12. Przemieszaj i wsyp ryż.
  13. Smaż około minuty (ryż się wtedy zamyka i danie nie będzie kleiste) i wlej wino.
  14. Jak tylko ryż wciągnie wino dolej szklankę bulionu.
  15. Przemieszaj i przykryj.
  16. Mieszaj od czasu do czasu aż zrobi się gęsty i dolewaj kolejne pół szklanki bulionu.
  17. Kiedy wlejesz ostatnią część i danie znów zrobi się odpowiednio gęste zdejmij je z ognia.
  18. Potnij szparagi na trzy części i wrzuć razem z cukinią do garnka.
  19. Wsyp parmezan i dokładnie wymieszaj.
  20. Przykryj i odstaw.
  21. Drobno potnij liście bazylii.
  22. Przełóż danie na talerze i posyp bazylią.


Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią Przepis

Wiosenne risotto ze szparagami z cukinią Przepis

DODAJ KOMENTARZ