WIOSENNY OBIAD Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SZPARAGAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.85)
Od czasu do czas nachodzi mnie ochota na zrobienie jakiegoś klasycznego obiadu z sezonowych warzyw, które przyniosłam z lokalnego bazaru. Bez wielkiej finezji ale za to pysznie i aromatycznie. Też nie mogliście się już doczekać młodych polskich ziemniaczków? Oto i są i póki co nie mogę się nimi nacieszyć. Idealnie i klasycznie - z odrobiną masła i świeżym koperkiem. Sezon szparagowy minie lada chwila więc warto uwzględniać te zdrowe warzywa w swojej diecie póki jeszcze jest taka możliwość. I coś dla mięsożerców - marynowana, soczysta pierś z kurczaka krótko grillowana w zgrzewarce. Jeżeli nie macie zgrzewarki z grillującymi płytkami - wystarczy zwykła grillowa patelnia.
I w ten sposób otrzymujemy wczesną wiosnę na talerzu :)


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

2 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku świeżego

tymianek świeży

sól

10 szt. ziemniaków (młodych, małych)

masło

koperek

1 opakowanie szparagów (pęczek - zielonych)

2 łyżki bułki tartej

PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj marynatę mieszając ze sobą: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, poszatkowanych kilka gałązek świeżego tymianku i szczyptę soli
  2. Pierś z kurczaka przetnij na dwa cienkie filety, natrzyj marynatą i odstaw na pół godziny. 
  3. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. 
  4. Szparagi dokładnie umyj i odłam zdrewniałe końcówki (zielonych nie musisz obierać). 
  5. W dużym garnku z sitkiem do gotowania na parze zagotuj niewielką ilość wody. Włóż do sitka szparagi i gotuj przez około 10 minut. 
  6. Filety z kurczaka grilluj w zgrzewarce przez około 5 minut. 
  7. Na małej patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj bułkę tartą i podsmaż na złoto. 
  8. Na talerzach ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki, dodaj odrobinę masła i posyp obficie pokrojonym koperkiem. Wyjmij pierś z kurczaka oraz szparagi - polej je bułką tartą


Wiosenny obiad z grillowanym kurczakiem i szparagami Przepis

Wiosenny obiad z grillowanym kurczakiem i szparagami Przepis