WIOSENNY OBIAD Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM I SZPARAGAMI Wiosenny obiad z grillowanym kurczakiem i szparagami KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.85)58 Kasia@MilionSmaków Od czasu do czas nachodzi mnie ochota na zrobienie jakiegoś klasycznego obiadu z sezonowych warzyw, które przyniosłam z lokalnego bazaru. Bez wielkiej finezji ale za to pysznie i aromatycznie. Też nie mogliście się już doczekać młodych polskich ziemniaczków? Oto i są i póki co nie mogę się nimi nacieszyć. Idealnie i klasycznie - z odrobiną masła i świeżym koperkiem. Sezon szparagowy minie lada chwila więc warto uwzględniać te zdrowe warzywa w swojej diecie póki jeszcze jest taka możliwość. I coś dla mięsożerców - marynowana, soczysta pierś z kurczaka krótko grillowana w zgrzewarce. Jeżeli nie macie zgrzewarki z grillującymi płytkami - wystarczy zwykła grillowa patelnia. I w ten sposób otrzymujemy wczesną wiosnę na talerzu :) SKŁADNIKI 2 szt. piersi z kurczaka2 łyżki oliwy z oliwek1 ząbek czosnku świeżegotymianek świeżysól10 szt. ziemniaków (młodych, małych)masłokoperek1 opakowanie szparagów (pęczek - zielonych)2 łyżki bułki tartej PRZYGOTOWANIE Przygotuj marynatę mieszając ze sobą: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 rozgnieciony w prasce ząbek czosnku, poszatkowanych kilka gałązek świeżego tymianku i szczyptę soli. Pierś z kurczaka przetnij na dwa cienkie filety, natrzyj marynatą i odstaw na pół godziny. Ziemniaki dokładnie umyj i ugotuj w mundurkach. Szparagi dokładnie umyj i odłam zdrewniałe końcówki (zielonych nie musisz obierać). W dużym garnku z sitkiem do gotowania na parze zagotuj niewielką ilość wody. Włóż do sitka szparagi i gotuj przez około 10 minut. Filety z kurczaka grilluj w zgrzewarce przez około 5 minut. Na małej patelni roztop 2 łyżki masła, dodaj bułkę tartą i podsmaż na złoto. Na talerzach ziemniaki pokrój na połówki lub ćwiartki, dodaj odrobinę masła i posyp obficie pokrojonym koperkiem. Wyjmij pierś z kurczaka oraz szparagi - polej je bułką tartą.