WOŁOWINA CURRY Z WOKA Wołowina curry z woka KATEGORIE Obiady Mięsne Lekkie i zdrowe Kolacje Kuchnia azjatycka CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)11 Michał@MilionSmaków Dania z woka charakteryzują się tym, że ich składniki smaży się krótko w wysokiej temperaturze i przy bardzo małej ilości tłuszczu. Dzięki temu w tym daniu wołowina jest miękka a warzywa dla kontrastu są chrupiące ale nie surowe. Smak podkreśla sos sojowy na bazie curry. SKŁADNIKI 500 g wołowiny1 papryka Bell czerwona1 papryka Bell zielona1 cebula (duża)2 łyżki ciemnego sosu sojowego2 łyżki pasty curry (łagodnej)1 łyżka oleju arachidowego (może być inny jeśli tego nie macie w domu) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 116 5,8% Bialko 14,9g 10% Weglow... 2,7g 1,4% Tluszcze 4,7g 7,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 333 16,6% Bialko 42,8g 28,5% Weglow... 7,8g 3,9% Tluszcze 13,5g 22,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wołowinę pokroić w kostkę około 1 centymetra i odłożyć do miseczki Papryki oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w kawałki około 1 centymetra Cebulę pokroić w kostkę około pół centymetra Sos sojowy wymieszać z pastą curry Rozgrzać mocno wok Wlać olej i rozprowadzić go po ściankach woka (podnosząc i obracając naczynie) Wrzucić cebulę i smażyć cały czas mieszając około 2 minut Dodać paprykę i smażyć cały czas mieszając około 3 minut Dodać wołowinę Czas smażenia od dodania mięsa to między 4 a 6 minut - trzeba patrzeć czy wołowina dobrze się przyrumieniła. Wok ma bardzo dużą temperaturę, więc jeśli przestanie się mieszać to produkty szybko się przypalają. Jak mięso będzie gotowe wlać sos i smażyć jeszcze około 2 minut Najlepiej podawać z ryżem lub makaronem do dań z woka