WOŁOWINA PO SECZUAŃSKU Z SELEREM NACIOWYM Wołowina po seczuańsku z selerem naciowym KATEGORIE Obiady Mięsne Kolacje Kuchnia azjatycka Kuchnia chińska CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.82)17 Michał@MilionSmaków Dobra wołowina idealnie komponuje się z selerem naciowym choć na pierwszy rzut oka wydaje się to dziwnym połączeniem. W chińskiej prowincji Seczuan takie zestawienie jest bardzo powszechne a wręcz jest obowiązkowe w menu większości restauracji. Klasyczne przyprawy - jak chilli i sos sojowy dodają orientalnej nuty całej kompozycji. SKŁADNIKI 250 g mięsa mielonego wołowego300 g selera naciowego2 łyżki imbiru mielonego¼ łyżeczki papryki chilli mielonej2 łyżki jasnego sosu sojowego1 łyżeczka octu ryżowego (można zastąpić innym)2 łyżki oleju arachidowego (można zastąpić innym) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal Bialko 8,2g 5,5% Weglow... 2,1g 1,1% Tluszcze 10,3g 17,2% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko 12,5g 8,3% Weglow... 3,3g 1,6% Tluszcze 15,7g 26,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Seler naciowy umyć a następnie pokroić w kawałki około pół centymetra Zagotować wodę (najszybciej będzie w czajniku elektrycznym) i zalać seler Odsączyć po 30 sekundach Rozgrzać wok Wlać olej i rozprowadzić go po ściankach przechylając naczynie Jak olej zacznie dymić dodać rozdrobione palcami mięso mielone Cały czas mieszać żeby się nie przypaliło - gotowe będzie po około 4 minutach Dodać imbir i paprykę chilli i smażyć przez 2 minuty mieszając Dodać seler naciowy i smażyć około 2 minut Dodać sos sojowy i smażyć jeszcze 2 minuty Dodać ocet i wymieszać zdejmując wok z palnika Podawać gorące - najlepiej bez dodatków ;)