WOK NA CZARNO Wok na czarno KATEGORIE Lekkie i zdrowe CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Proste i szybkie danie z woka, które wygląda niecodziennie. Głównie składniki są czarne, albo raczej tak czarne jak to tylko w naturze jest możliwe. Połączenie smakowe dosyć klasyczne, ale je się również oczami ;) SKŁADNIKI pół szklanki czarnego ryżu2 szt. czarnej marchewki1 papryka Bell czerwonapół brokułów2 łyżki oleju arachidowegopół szklanki wodypół szklanki sosu słodko-kwaśnegopół łyżeczki soli1 opakowanie tofu wędzonego PRZYGOTOWANIE Zacznij od przygotowania składników. Czarny ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu (około 30 minut gotowania w osolonej wodzie). Marchewkę obierz i potnij w plasterki. Czerwoną paprykę potnij w kostkę o boku 1,5 cm. Brokuła podziel na różyczki i zalej wrzątkiem na około 2 minuty. Wędzone tofu potnij w kostkę o boku około jednego centymetra. Mocno rozgrzej wok i wlej do niego 2 łyżki oleju arachidowego. Wrzuć marchewkę i smaż ją cały czas mieszająć 5 minut. Dodaj brokuła i paprykę i smaż jeszcze 4 minuty. Wlej wodę i dodaj sos słodko-kwaśny. Dodaj tofu, sól i wszystko dokładnie wymieszaj. Po minucie zdejmij z ognia i podawaj.