ZŁOTE PLACUSZKI NALEŚNIKOWE Z JABŁKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 9
  • OCEŃ (średnia: 5)
Danie, które pamiętam z dzieciństwa i na które co jakiś czas nachodzi mnie ochota. Zwłaszcza w jabłkowym sezonie. Uwielbiam zapach, który unosi się po domu podczas ich smażenia.
Plasterki jabłek w naleśnikowym cieście smażone na złoto to bardzo proste danie, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwłaszcza popijane zbożową kawą.


SKŁADNIKI

3 szt. jabłek

2 szklanki mleka 1,5%

jajko

2½ szklanki mąki pszennej

szczypta soli

szczypta cynamonu

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
115
5,8%
Bialko
3,9g
2,6%
Weglow...
21,5g
10,7%
Tluszcze
1,4g
2,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. W misce dokładnie wymieszaj widelcem lub zmiksuj dwie szklanki mleka, jedno jajko, dwie i pół szklanki mąki, szczyptę soli oraz szczyptę cynamonu.
  2. Do masy dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłka.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę.
  4. Na rozgrzaną patelnię delikatnie wykładaj ciasto z jabłkami formując dość grube naleśniki.
  5. Smaż na złoto z obu stron. Z podanych proporcji powinno wyjść około 9 placków (w zależności od wielkości patelni).


Złote placuszki naleśnikowe z jabłkami Przepis

Złote placuszki naleśnikowe z jabłkami Przepis