ZŁOTE PLACUSZKI NALEŚNIKOWE Z JABŁKAMI Złote placuszki naleśnikowe z jabłkami KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 9 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Danie, które pamiętam z dzieciństwa i na które co jakiś czas nachodzi mnie ochota. Zwłaszcza w jabłkowym sezonie. Uwielbiam zapach, który unosi się po domu podczas ich smażenia. Plasterki jabłek w naleśnikowym cieście smażone na złoto to bardzo proste danie, które chyba nigdy mi się nie znudzi. Zwłaszcza popijane zbożową kawą. SKŁADNIKI 3 szt. jabłek2 szklanki mleka 1,5%1 jajko2½ szklanki mąki pszennejszczypta soliszczypta cynamonuoliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 115 5,8% Bialko 3,9g 2,6% Weglow... 21,5g 10,7% Tluszcze 1,4g 2,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 190 9,5% Bialko 6,4g 4,3% Weglow... 35,4g 17,7% Tluszcze 2,3g 3,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE W misce dokładnie wymieszaj widelcem lub zmiksuj dwie szklanki mleka, jedno jajko, dwie i pół szklanki mąki, szczyptę soli oraz szczyptę cynamonu.Do masy dodaj pokrojone w cienkie plasterki jabłka.Na patelni rozgrzej oliwę. Na rozgrzaną patelnię delikatnie wykładaj ciasto z jabłkami formując dość grube naleśniki. Smaż na złoto z obu stron. Z podanych proporcji powinno wyjść około 9 placków (w zależności od wielkości patelni).