ZAKWAS ŻYTNI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Kto regularnie śledzi bloga, ten wie, że od jakiegoś czasu eksperymentuję z domowymi chlebami. Po opanowaniu wypieków na bazie drożdży, nadeszła pora podnieść poprzeczkę. Wyhodowanie własnego zakwasu wydaje się skomplikowane, jednak wcale takie nie jest. Co prawda potrzebuje on trochę czasu aby dojrzeć, jednak nie wymaga dużo naszego zaangażowania. Przez większość czasu po prostu leży sobie w słoiku i dojrzewa :)
Pieczywo na zakwasie żytnim jest najzdrowsze, a co ważne - jest naprawdę pyszne. Przy odrobinie sumienności i systematyczności, przygotowywanie chleba na zakwasie wejdzie Wam w rytm tygodniowy, praktycznie nie zabierając czasu.
Przepisy na chleb na zakwasie już wkrótce.


SKŁADNIKI

400 g mąki żytniej razowej typ 2000

320 ml wody


PRZYGOTOWANIE

Dzień pierwszy

  1. Przygotuj duży słoik, w którym będziesz przechowywać zakwas, najlepiej litrowy. Warto wybrać szerszy i niższy model, w którym łatwiej będzie wymieszać składniki zakwasu podczas jego przygotowywania i później - podczas dokarmiania. 
  2. W słoiku wymieszaj 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 i 100 ml przegotowanej, letniej wody
  3. Słoik przykryj folią spożywczą (zrób w niej kilka dziurek żeby zakwas oddychał). 
  4. Słoik ustaw na grzejniku (zimą) lub na blacie (latem). 

 

Dzień drugi

  1. Do zakwasu dodaj kolejne 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 100 ml przegotowanej, letniej wody. Wymieszaj.
  2. Ostaw słoik jak w dniu pierwszym.

 

Dzień trzeci

  1. Do zakwasu dodaj kolejne 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 60 ml przegotowanej, letniej wody. Wymieszaj. 
  2. Odstaw, tym razem w nieco chłodniejsze miejsce. 

 

Dzień czwarty

  1. Do zakwasu dodaj kolejne 100 g mąki żytniej razowej typ 2000 oraz 60 ml przegotowanej, letniej wody. Wymieszaj.
  2. Odstaw jak w poprzednim dniu. 
  3. Zakwas powinien mieć gąbczastą, nieco napowietrzoną strukturę i pachnieć delikatnie kwaśno. 

 

Przechowywanie i dokarmianie

  1. Zakwas przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce. 
  2. Co kilka dni trzeba zakwas dokarmić. Wystarczy wyjąć go z lodówki na ok. 2 godziny aby się ogrzał, dodać 2-3 łyżki mąki żytniej razowej typ 2000 i tyle samo przegotowanej, letniej wody i wymieszać. 


Zakwas żytni Przepis

Zakwas żytni Przepis

DODAJ KOMENTARZ