ZAPIEKANE KANAPKI Z SEREM KOZIM I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ
KATEGORIE
Śniadania
Mięsne
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3)
Pomysł na pyszne, aromatyczne i pożywne śniadanie - kanapki z razowego chleba z roladką z serka koziego i plasterkami szynki parmeńskiej podpieczone w piekarniku. Smakują wyśmienicie z twarożkiem wymieszanym z lnianym olejem oraz sokiem z świeżo wyciśniętych pomarańczy.
Smacznego!


SKŁADNIKI

2 kromki chleba razowego (np. wieloziarnisty razowiec)

2 plasterki szynki dojrzewającej (parmeńskiej, szwarcwaldzkiej, serrano lub innej suszonej typu włoskiego)

6 plasterków sera koziego (roladka)

100 g twarogu sernikowego zmielonego

3 łyżki oleju lnianego

2 łyżki jogurtu naturalnego

szczypta soli

1 łyżka koperku (świeży)

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzać piekarnik do 150 stopni.
  2. Na dwóch kromkach chleba ułożyć plasterki serka koziego i szynki parmeńskiej pokrojonej w paseczki.
  3. Chleb podpiekać przez chwilę w piekarniku - aż szynka lekko się przyrumieni.
  4. W międzyczasie przygotować w miseczce twaróg: wymieszać twaróg z jogurtem naturalnym (można też dodać trochę kefiru). Doprawić solą. Dodać zieleninę (najlepiej koperek lub szczypiorek). Wymieszać z olejem lnianym.


Zapiekane kanapki z serem kozim i szynką parmeńską Przepis