ZAPIEKANKA A'LA SAVOYARD Zapiekanka a'la Savoyard KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Zapiekanki Kuchnia francuska CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.1)5 Kasia@MilionSmaków Odkąd pamiętam zawsze lubiłam wyrazisty, nieco cebulowy smak pora. To niezwykle zdrowe warzywo stwarza naprawdę dużo możliwości wykorzystania go w kuchni. Dziś proponuję danie, które znalazłam w Kukubku czyli francuską zapiekankę a'la Savoyard. Oprócz porów dajemy też ziemniaki, bulion i dużo startego cheddara. Danie znika w mgnieniu oka. SKŁADNIKI 2 szt. pora800 g ziemniaków200 g sera cheddar400 ml bulionu warzywnego30 g masła2 ząbki czosnku świeżegoszczypta gałki muszkatołowej mielonejszczypta mielonego pieprzuszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 93 4,7% Bialko 3,5g 2,3% Weglow... 9,7g 4,9% Tluszcze 4,6g 7,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 647 32,3% Bialko 24,4g 16,3% Weglow... 67,7g 33,9% Tluszcze 31,8g 53% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Pory rozetnij wzdłuż i dokładnie umyj. Pokrój w plastry. Na dużej patelni roztop masło, dodaj pory, posól, dodaj pieprz i gałkę muszkatołową i duś przez ok. 15 minut na małym ogniu aż pory zmiękną. W międzyczasie pokrój ziemniaki w bardzo cienkie plasterki a cheddar zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokrój w bardzo cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem. Układaj w naczyniu kolejno warstwy: ziemniaki, czosnek, pory, cheddar, ziemniaki, cheddar. Zapiekankę zalej bulionem. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. godzinę.