ZAPIEKANKA GYROS Z KURCZAKA Zapiekanka gyros z kurczaka KATEGORIE Przekąski Obiady Mięsne Sałatki Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.54)25 Michał@MilionSmaków Przyszedł mi kiedyś do głowy pomysł żeby sprawdzić czy sałatka gyros nie byłaby lepsza na ciepło. Oczywiście jak już się zabrałem za taką wersję to się okazało, że niezbędne są pewne modyfikacje tego przepisu. Na przykład dodanie sera żółtego, który sprawi, że składniki się lepiej połączą a danie będzie bardziej sycące. Ta zapiekanka zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło niż kiedy wystygnie, na szczęście dobrze się odgrzewa w piekarniku czy mikrofali SKŁADNIKI 2 szt. piersi z kurczaka3 łyżki przyprawy do gyrosa1 łyżka masła klarowanego100 g ryżu białego8 łyżek ketchupu curry1 ogórek szklarniowy świeżypół kapusty pekińskiej10 plasterków sera żółtego8 łyżek majonezu PRZYGOTOWANIE Pokrój kurczaka w kawałki około jednego centymetra Dobrze je obtocz w przyprawie gyros Rozgrzej masło klarowane na patelni Wrzuć kurczaka i smaż około 5 minut aż się ładnie przyrumieni z każdej strony Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu Rozłóż ryż na dnie naczynia żaroodpornego Na nim ułóż połowę kurczaka Pokrój ogórek w cienkie plasterki i ułóż je na mięsie Posmaruj je ketchupem curry Drobno poszatkuj kapustę pekińską i wysyp połowę do naczynia Ułóż na niej plasterki sera i posmaruj je majonezem Teraz znów ułóż kurczaka, ogórek, ketchup, kapustę pekińską, majonez i na wierz ser Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Piecz w termoobiegu około 15 minut