ZAPIEKANKA GYROS Z KURCZAKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.31)
Przyszedł mi kiedyś do głowy pomysł żeby sprawdzić czy sałatka gyros nie byłaby lepsza na ciepło. Oczywiście jak już się zabrałem za taką wersję to się okazało, że niezbędne są pewne modyfikacje tego przepisu. Na przykład dodanie sera żółtego, który sprawi, że składniki się lepiej połączą a danie będzie bardziej sycące.
Ta zapiekanka zdecydowanie lepiej smakuje na ciepło niż kiedy wystygnie, na szczęście dobrze się odgrzewa w piekarniku czy mikrofali


SKŁADNIKI

2 szt. piersi z kurczaka

3 łyżki przyprawy do gyrosa

1 łyżka masła klarowanego

100 g ryżu białego

8 łyżek ketchupu curry

ogórek szklarniowy świeży

pół kapusty pekińskiej

10 plasterków sera żółtego

8 łyżek majonezu

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój kurczaka w kawałki około jednego centymetra
  2. Dobrze je obtocz w przyprawie gyros
  3. Rozgrzej masło klarowane na patelni
  4. Wrzuć kurczaka i smaż około 5 minut aż się ładnie przyrumieni z każdej strony
  5. Ryż ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu
  6. Rozłóż ryż na dnie naczynia żaroodpornego
  7. Na nim ułóż połowę kurczaka
  8. Pokrój ogórek w cienkie plasterki i ułóż je na mięsie
  9. Posmaruj je ketchupem curry
  10. Drobno poszatkuj kapustę pekińską i wysyp połowę do naczynia
  11. Ułóż na niej plasterki sera i posmaruj je majonezem
  12. Teraz znów ułóż kurczaka, ogórek, ketchup, kapustę pekińską, majonez i na wierz ser
  13. Przykryj naczynie żaroodporne i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
  14. Piecz w termoobiegu około 15 minut


Zapiekanka gyros z kurczaka Przepis

Zapiekanka gyros z kurczaka Przepis