ZAPIEKANKA KALAFIOROWO-ZIEMNIACZANA Zapiekanka kalafiorowo-ziemniaczana KATEGORIE Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Zapiekanki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.06)35 Kasia@MilionSmaków Dziś polecam przepis na zapiekankę z świeżych kalafiorów i ziemniaków. Dodatek tartego parmezanu dodaje ciekawego, serowego posmaku. Posypana świeżym szczypiorkiem jest fajną opcją na wiosenną kolację. SKŁADNIKI 250 g kalafiora3 szt. ziemniaków (średniej wielkości)1 cebula (średnia)5 łyżek śmietany 12%2 łyżki sera parmezanu (starty)1 ząbek czosnku świeżegoszczypioreksólpieprz czarny mielony1 łyżka oliwy z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 76 3,8% Bialko 2,7g 1,8% Weglow... 7,6g 3,8% Tluszcze 4,1g 6,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 297 14,9% Bialko 10,4g 6,9% Weglow... 29,8g 14,9% Tluszcze 15,9g 26,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki obrać, umyć i przekroić w poprzek na połówki. Kalafior umyć i podzielić na różyczki. Ziemniaki wraz z kalafiorem wrzucić do garnka z lekko osoloną wodą i gotować przez 10 minut. Cebulę pokroić w krążki, wymieszać z łyżką oliwy i szczyptą pieprzu. Wyłożyć na dno naczynia do zapiekania (lub żaroodpornego). W miseczce wymieszać śmietanę, łyżkę startego parmezanu, szczypiorek (zostawić trochę do posypania), ząbek czosnku pokrojony w cieniutkie plasterki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ziemniaki i kalafior odcedzić. Ziemniaki pokroić w plastry i wrzucic z powrotem do garnka. Dodać sos śmietanowy i wymieszać. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania i posypać na wierzu łyżką startego parmezanu. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut - pilnować, żeby ziemniaki były miękkie ale żeby całość się za mocno nie przypiekła. Podawać posypane drobno pokrojonym szczypiorkiem.