ZAPIEKANKA WARZYWNA Z RYŻEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.81)
Ta zapiekanka bardzo często gości na moim stole, przede wszystkim ze względu na uniwersalność. Połączenie ryżu z warzywami zapieczonymi pod warstewką sera może być zarówno pełnowartościowym obiadem, energetycznym podwieczorkiem czy też pomysłową kolacją.


SKŁADNIKI

100 g ryżu naturalnego (brązowego)

cebula

150 g brokułów

120 g groszku zielonego

papryka Bell czerwona

200 g sera żółtego

sól

pieprz czarny mielony

papryka słodka mielona

papryka ostra mielona (opcjonalnie)

zioła prowansalskie

oliwa z oliwek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
142
7,1%
Bialko
7,8g
5,2%
Weglow...
13,3g
6,7%
Tluszcze
6,5g
10,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ryż ugotować do miękkości (brązowy około 30 minut).
  2. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.
  3. Paprykę pokroić w kosteczkę i chwilę podsmażyć razem z cebulą.
  4. Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, sparzyć wrzątkiem i zostawić kilka minut w wodzie aby lekko zmiękł. Jeśli wolimy bardziej miękkie warzywa w zapiekance, można ugotować brokuły na parze.
  5. Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany ryż, cebulę z papryką, sparzone brokuły oraz groszek. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz ziołami prowansalskimi.
  6. Ser zetrzeć na tarce i połowę wmieszać do zapiekanki, a resztą posypać jej wierzch.
  7. Naczynie z pokrywą włożyć do piekarnika i zapiekać w temperaturze 175 stopni przez około 20-25 minut.


Zapiekanka warzywna z ryżem Przepis

Zapiekanka warzywna z ryżem Przepis