ZAPIEKANKA WARZYWNA Z RYŻEM Zapiekanka warzywna z ryżem KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje Zapiekanki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.81)16 Beata@MilionSmaków Ta zapiekanka bardzo często gości na moim stole, przede wszystkim ze względu na uniwersalność. Połączenie ryżu z warzywami zapieczonymi pod warstewką sera może być zarówno pełnowartościowym obiadem, energetycznym podwieczorkiem czy też pomysłową kolacją. SKŁADNIKI 100 g ryżu naturalnego (brązowego)1 cebula150 g brokułów120 g groszku zielonego1 papryka Bell czerwona200 g sera żółtegosólpieprz czarny mielonypapryka słodka mielonapapryka ostra mielona (opcjonalnie)zioła prowansalskieoliwa z oliwek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 142 7,1% Bialko 7,8g 5,2% Weglow... 13,3g 6,7% Tluszcze 6,5g 10,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 330 16,5% Bialko 18,1g 12,1% Weglow... 31g 15,5% Tluszcze 15g 25,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ryż ugotować do miękkości (brązowy około 30 minut).Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oliwie.Paprykę pokroić w kosteczkę i chwilę podsmażyć razem z cebulą.Brokuła podzielić na mniejsze różyczki, sparzyć wrzątkiem i zostawić kilka minut w wodzie aby lekko zmiękł. Jeśli wolimy bardziej miękkie warzywa w zapiekance, można ugotować brokuły na parze.Do naczynia żaroodpornego włożyć ugotowany ryż, cebulę z papryką, sparzone brokuły oraz groszek. Wszystko delikatnie wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką oraz ziołami prowansalskimi.Ser zetrzeć na tarce i połowę wmieszać do zapiekanki, a resztą posypać jej wierzch.Naczynie z pokrywą włożyć do piekarnika i zapiekać w temperaturze 175 stopni przez około 20-25 minut.