ZAPIEKANKA Z DORSZA Z BOCZKIEM Zapiekanka z dorsza z boczkiem KATEGORIE Obiady Kuchnia polska Ryby i owoce morza Zapiekanki Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 4.5)5 Kasia@MilionSmaków Ryba z boczkiem? Kompozycja może wydawać się dziwna ale efekt końcowy naprawdę pozytywnie zaskakuje. Delikatny smak ryby staje się nieco cięższy i bardziej wyrazisty w połączeniu z podsmażonym boczkiem. Danie to początkowo zaplanowałam jako przekąskę jednak ostatecznie wyszedł mi obiad :) SKŁADNIKI 6 szt. dorsza (filetów)3 łyżki soku z cytryny50 g surowego boczku7 szt. pieczarek1 por3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistejsólpieprz czarny mielonymasło klarowane PRZYGOTOWANIE Filety z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny i wstawiamy do lodówki. Na odrobinie klarowanego masła podsmażamy pokrojony w cienkie, krótkie paseczki boczek. Zdejmujemy z ognia i odsączamy z tłuszczu. Ryby panierujemy w mące pełnoziarnistej wymieszanej z solą i pieprzem. Dorsza smażymy na klarowanym maśle z obu stron na złoto, po czym zdejmujemy z patelni i przekładamy na środek naczynia do zapiekania (może być warstwowo). Posypujemy podsmażonym boczkiem. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki oraz por. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy aż zmiękną. Zwartość patelni przekładamy do naczynia do zapiekania (dookoła ryby). Przed samym podaniem podgrzewamy w piekarniku (ok. 15 minut w temperaturze 150 stopni wystarczy).