ZAPIEKANKA Z KABACZKA I MIĘSA MIELONEGO W SOSIE POMIDOROWYM Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego w sosie pomidorowym KATEGORIE Obiady Mięsne Kuchnia polska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 4.34)64 Michał@MilionSmaków Uwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze dobranych przypraw. Na efekt trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto ;) SKŁADNIKI pół kabaczkapół kg mięsa mielonego wieprzowego1 cebula2 ząbki czosnku świeżegopół żółtej papryki2 szklanki przecieru pomidorowego1 łyżeczka mielonego pieprzu1 łyżeczka suszonej bazylii1 łyżeczka soli8 plasterków sera żółtego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 73 3,7% Bialko 6,6g 4,4% Weglow... 3,9g 2% Tluszcze 3,5g 5,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 446 22,3% Bialko 40,2g 26,8% Weglow... 23,9g 12% Tluszcze 21,1g 35,2% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Obierz kabaczek ze skóry i wyjmij z niego gniazda nasienne (najłatwiej łyżką) Pokrój go w centymetrowe plastry (wzdłuż) Do miski włóż mięso mielone Drobno posiekaj cebulę, czosnek i paprykę i dodaj do mięsa Dobrze wymieszaj Do rondelka wlej przecier pomidorowy Dodaj do niego pieprz, sól, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek Dokładnie wymieszaj W naczyniu żaroodpornym ulóż plastry kabaczka tak żeby dokładnie przykryły dno (jedną warstwę) Rozsmaruj na nim mięso, na nim ułóż plasterki sera i polej sosem Układaj warstwy aż skończy się miejsce w naczyniu żaroodpornym lub skończą się składniki Wstaw przykryte naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Piecz około 45 minut w termoobiegu