ZAPIEKANKA Z KABACZKA I MIĘSA MIELONEGO W SOSIE POMIDOROWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.34)
Uwielbiam kabaczki i co roku staram się przygotować jakieś nowe danie z ich udziałem. Tym razem zapiekanka w raczej klasycznym połączeniu: mięsa mielonego, kabaczka i sosu pomidorowego z małą ilością dobrze dobranych przypraw. Na efekt trochę trzeba czekać, ale naprawdę warto ;)


SKŁADNIKI

pół kabaczka

pół kg mięsa mielonego wieprzowego

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

pół żółtej papryki

2 szklanki przecieru pomidorowego

1 łyżeczka mielonego pieprzu

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka soli

8 plasterków sera żółtego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
73
3,7%
Bialko
6,6g
4,4%
Weglow...
3,9g
2%
Tluszcze
3,5g
5,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Obierz kabaczek ze skóry i wyjmij z niego gniazda nasienne (najłatwiej łyżką)
  2. Pokrój go w centymetrowe plastry (wzdłuż)
  3. Do miski włóż mięso mielone
  4. Drobno posiekaj cebulę, czosnek i paprykę i dodaj do mięsa
  5. Dobrze wymieszaj
  6. Do rondelka wlej przecier pomidorowy
  7. Dodaj do niego pieprz, sól, bazylię i przeciśnięty przez praskę czosnek
  8. Dokładnie wymieszaj
  9. W naczyniu żaroodpornym ulóż plastry kabaczka tak żeby dokładnie przykryły dno (jedną warstwę)
  10. Rozsmaruj na nim mięso, na nim ułóż plasterki sera i polej sosem
  11. Układaj warstwy aż skończy się miejsce w naczyniu żaroodpornym lub skończą się składniki
  12. Wstaw przykryte naczynie do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni
  13. Piecz około 45 minut w termoobiegu


Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego w sosie pomidorowym Przepis

Zapiekanka z kabaczka i mięsa mielonego w sosie pomidorowym Przepis