ZAPIEKANKA Z MAKARONU PENNE Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWO-SEROWYM Zapiekanka z makaronu penne z brokułami w sosie śmietanowo-serowym KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia polska Kolacje Zapiekanki CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.29)19 Michał@MilionSmaków Prosta zapiekanka o klasycznym połączeniu smaków brokuła ze śmietaną i serem pleśniowym brie. Pieczemy ją na tyle długo, żeby ser się rozpuścił i lekko przypiekł na brzegach naczynia, ale w środku dalej pozostał płynny. W tym czasie brokuł zrobi się już całkiem miękki, ale nie będzie rozgotowany. SKŁADNIKI 2 szklanki makaronu penne (rurki)1 brokuł1 szklanka śmietany 12%2 szt. jajek50 g sera żółtego1 ser briepół łyżeczki soli1 łyżeczka mielonego pieprzu PRZYGOTOWANIE Ugotuj makaron al dente (zazwyczaj 2 minuty krócej niż jest napisane na opakowaniu). Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Potnij brokuła na różyczki i przelej je wrzątkiem. Do miski wlej śmietanę, wbij jajka. Zetrzyj żółty ser na tarce a ser brie potnij na małe kawałki. Dodaj sery do śmietany i jajek. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Włóż brokuła do naczynia żaroodpornego, zalej go sosem i przykryj pokrywką. Piecz w termoobiegu około 30 minut (na brzegach naczynia u góry ser i makaron powinny się przyrumienić).